Десет бебета са родени мъртви в старозагорското родилно отделение за малко повече от месец. Случаите се проверяват от Районния център по здравеопазване в Стара Загора. Проверката трябва да установи причината за големия брой мъртвородени деца.

Десетте бебета са мъртвородени на различен етап на бременността от 28-а до 40-а седмица. Родилките също са различни краища на областта, но са избрали да станат майки в родилното на старозагорския АГ - комплекс.

"Да, разбира се тази статистика е твърде тревожна. 10 деца дойдоха майките им ги родиха вече мъртви в тях. Това е така наречената мъртвораждаемост и този процент е твърде висок за тези 5 месеца", призна завеждащият родилното отделение д-р Данаил Даков.

На въпрос няма ли виновен в АГ-комплекса, той отговори: „Не, няма виновен. Ние сме последните, при нас само идват и раждат. Вината трябва да се търси изцяло в доболничната помощ”.

Всеки от тези случаи ще бъде проследен поотделно от експертите на РЦЗ Стара Загора. Резултатите от проверките ще са готови до няколко седмици.

"В случая става въпрос за струпване на тези събития за кратък период от време и би било некоректно да правим някакви изводи само на тази основа. Целта е отново да се установи има ли пропуск в медицинското обслужване като обем и като качество, независимо дали е от общо практикуващия лекар, или специалист акушер-гинеколог, който е проследявал бременността", каза д-р Десислава Георгиева, главен експерт в РЦЗ Стара Загора.

Статистиката от предходни години показва, че за Старозагорска област броят на мъртвородените е постоянен около - 9 на хиляда бебета. От началото на 2008 г. в Родилното в Стара Загора на бял свят са се появил 700 българчета, като от тях досега няма смъртен случай.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето