Докато столичният зоопарк има сериозен повод да празнува 120 години от създаването си, от русенския зоокът идва тревожна новина. Защитници на животните алармират, че там семейство мечки се отглеждат при жестоки условия.

В зоокъта в парка "Липник" в Русе се отглеждат семейство мечки с две малки мечета.Според защитниците на животните, условията там не отговарят на техните биологични нужди и за опазването на вида им.

"Много е усойно, клетката е с пространство колкото един гараж, винаги е мокро, захлюпено. Условията при които се отглеждат тези мечки нарушават три закона, две наредби в българското законодателство и две директиви", каза Жени Попова от сдружение за защита правата на животните – Русе.

В община Русе проекта за нов зоопарк е готов и в него е предвидено много по-голямо пространство за мечките: открита паркова среда, езеро и други. Земята обаче не е общинска, а процедурата по замяната на държавните гори в лесопарка със други общински се оказала по-тромава и от самите мечки.

"В край на краищата бюрократичните спънки, както много често става в една от малкото останалите все още държави, където си играем на община и държава, и на държава и община, продължават да ни създават тези затруднения", казва кметът на община Русе Божидар Йотов.

Паркът "Липник", или както е по-известно "Текето", е любимо място за разхока на русенци и техните гости. Тук поколения деца за първи път в живота си са видели животни от този вид Клетките обаче са изградени преди повече от 30 години. Сега защитниците на животните настояват за спешно решение на мечешкия проблем и докато то бъде намерено, те да бъдат преместени в друг зоопарк. Въпросът е дали в този край на България децата отново ще могат да видят мечки и дали дивите животни ще успеят да излязат от гъстите дебри на бюрокрацията