Няма да има политически чадър за никого, ако се докаже вина за пожара във влака София - Кардам, при който загинаха девет души. Това каза председателят на временната парламентарна комисия във връзка с трагедията Камен Костадинов на среща с близки на загиналите в Плевен. По-рано роднините се срещнаха и с наблюдаващият прокурор Валери Мирчев, който ги запозна с хода на разследването.

Близките на загиналите са се запознали със заключенията на пожаро-техническата експертиза. След срещата Васил Ковачев, баща на загиналия Стоян, каза, че не приема заключенията на експертизата. Той очаква да бъдат повдигнати обвинения, включително и срещу длъжностни лица.

Според Ковачев за трагедията ще има "много виновни".

Пред прокурора близките на загиналите са настояли за допълнителна техническа експертиза и нови вещи лица. На среща с представители на временна парламентарна анкетна комисия роднините на деветте жертви отново поставиха въпроса за разкриване на истината и отговорността.

"Ще имате ли политическа, не, чисто човешка воля, ако бъде доказана вина на бивши висши или настоящи ръководители на БДЖ тази вина да не бъде спестена, а да бъде вменена", попита Васил Рашев, син на професор Рашо Рашев.

Камен Костадинов бе категоричен, че "ако се докаже вина на служители, без значение на какво места се намират в йерархията, няма да има политически чадър или какъвто и да чадър за нито един от тези хора".

От комисията близките поискаха остарелите спални вагони да бъдат сменени с нови, както и проверка защо са били продадени по-новите вагони на държавната железница.

Днес близките на жертвите за пръв път се срещнаха и с адвокатите си - Васил Василев и Йорданка Вандова, известни от делото за трагедията в Лим. Според тях, макар до момента да е свършено доста, по делото предстои още работа.

Близките ще подадат граждански искове едва след като разследването приключи и има обвиняеми.