Доколко е оправдана саморазправата, когато опитвате да опазите имуществото си от крадци? Този въпрос от години е обект на разгорещени коментари в обществото. Законите категорично забраняват сами да раздаваме правосъдие. Но в много случаи хората са склонни не само да оправдаят, но дори да поощрят подобна постъпка.

В разгара на дългите празнични дни, които по традиция дават широко поле за действие на крадците, възрастен мъж в Плевен реши сам да разреши проблема с набезите на обирджиите.

68-годишният Стефан Вучков е във вилата си, когато негов съсед му казва, че крадци обират необитаема къща. Мъжът заварва двама роми да откачат ламарини от покрива на вилата и да ги товарят в конска каруца. Когато опитал да предотврати наглия обир, Стефан не само не стреснал, но даже настървил крадците.

"Циганинът лови един боен чук от каруцата и тръгва с чука към мен, и в този момент аз възпроизведох изстрел", разказва потърпевшият Стефан Вучков.

Двамата роми са ранени. Единият - в крака, другият - в задните части. След стрелбата те напускат мястото с каруцата. Стефан Вучков сам вика полицията и предава оръжието си - законен личен пистолет ТТ.

Простреляните не са потърсили лекарска помощ. Открити са от полицията часове след инцидента и са настанени в ортопедията. Осъждани са.

Хората наричат вилната зона, арена на произшествието, Долината на славеите.

Романтиката и спокойствието обаче свършват дотук. Хората са подложени на непрекъснат тормоз от крадци. От 10 дни районът е без ток, тъй като е окраден трафопостът. Няма вила, която да не е обирана поне един път. Не помагат нито кучета, нито бодливата тел по оградите, нито алармите.

Хората тук казват, че полицията непрекъснато обикаля. Също и жандармерията. Но признават, че органите на реда също са безсилни срещу крадците.

"Правомощията на полицията като че ли са ограничени", коментира Стефан Вучков.

Именно заради тези обстоятелства хората от Долината на славеите не само не осъждат постъпката на Стефан Вучков, но дори са решили да направят подписка в негова подкрепа.