Панел падна от шестия етаж на жилищен блок в Стара Загора тази нощ. Срутването застраши живота на живеещите в блока, но се размина без пострадали и жертви (вж. снимки в рубриката "Аз репортерът").

Пострада лек автомобил, който е бил паркиран пред блока. Останалите щети са нанесени на жилището на шести етаж, откъдето пред очите на неговия собственик Иван Момчев падна една цяла стена.

"Към 1.30 ч. се чу някакво пукане и просто падна панела, гледах телевизия. Детенцето спеше и не разбра нищо. Това е, нищо повече не се случи", каза Момчев пред bTV.

Kомисия от Община Стара Загора направи проверка на място. Оказа се, че причината за срутването е износена метална връзка, която държи панелите.

"Kатегорично не е била добре заварена и не била защитена от корозия връзката между панелите", заключи Димитър Динев, заместник-кмет на Община Стара Загора.

Становището на експертите е че няма опасност за съседните апартаменти и хората могат да се приберат по домовте си, след като са прекарали нощта на открито.

По думите на зам.-кмета жилищната сграда е безопасна за обитаване. „И аз обяснявам защо - защото тази панела, която е паднала, няма носещи функции, тя е чисто и просто един ограждащ елемент отстрани”, каза Динев.

Въпреки тези уверения, след празниците ще бъде направено цялостно обследване на блок 27 в квартал "Казански". Той е вече на повече от 30 години и има вероятност металните връзки на панелите да са износени и на други места. Ще бъде проверена и носещата конструкция на блока.