Не персоналните промени, а промени на мисленето и политиката могат да решат проблемите на здравеопазването у нас. Това заяви в Плевен председателят на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов помолен да коментира освобождаването от състава на правителството на досегашния здравен министър
Радослав Гайдарски, предаде БТА.

Свърши времето на приказките за реформи, с персоналната промяна правителството фактически призна, че има криза в здравеопазването - нещо, което лекарският съюз формулира отдавна, допълни Кехайов. Нужна е анти кризисна програма, а не да се хвърлят обвинения върху съсловните организации за тежкото състояние на системата, бе категоричен той. Председателят на БЛС припомни, че е изпратил писмо до премиера Сергей Станишев с конкретни предложения на съюза за нужните промени, но отговор не
 е получен до момента.

БЛС, заедно с всички съсловни и пациентски организации, ще продължи действията си по подготовката на националните протести, като на 8 май в София ще начертае конкретните стъпки, отбеляза Кехайов. По думите му, така гражданското общество ще даде своя принос за решаване въпросите в тази сфера, където през последните две години има тенденция за връщане назад.

Д-р Кехайов взе участие в съвместна среща между националните и регионални ръководства на съсловните организации на лекари, фармацевти и професионалисти по здравни грижи. Те разговаряха с представителите на Регионалния координационен съвет за предстоящите протестни действия на медицинската общност.

От съюза в Плевен обявиха, че за участието им в лекарския протест през февруари ръководството на Университетската болница е направило удръжки от заплатите им в навечерието на Великден и медиците са решени да продължат подготовката си за общонационалните протестни действия.