В рамките на съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност", Сикрет сървис и Софийска градска прокуратура в София са задържани двама български граждани в момент на теглене от централен клон на търговска банка на близо 200 000 щатски долара. Парите са придобити чрез серия от измами на територията на САЩ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Пострадалите са предимно възрастни граждани. Те били информирани по телефона от мним финансов консултант, че са спечелили голямата награда от международна лотария и съгласно правилата й трябва предварително да заплатят дължимите данъци на посочена банкова сметка, в случая - в България.

Международната схема е действала на територията на САЩ и Европа, и има различни нива, всяко от които със специфични функции. Работи се по версията, че организаторите са чужди граждани. Този вид измами са широко разпространени в САЩ и поради масовия си характер се определят от правоохранителните органи като епидемия.

Работата по случая продължава в координация с органите на прокуратурата и Сикрет сървис в рамките на открито от Националната следствена служба следствено дело.