Учениците в София пият повече от връстниците си и са на второ място като потребители на тютюн и канабис, показва проучване, направено сред учениците в 9 европейски града.

Експертите от Националния и Столичния център по наркомании правят извод, че софийските ученици се запознават с алкохола и цигарите между 15 и 16 годишна възраст. По отношение на тревата, основната заблуда продължава да бъде мнението, че тя е безвредна. Преди четири години, според статистиката, всеки 11 човек, пушил трева, е в риск да мине на хероин.

Основната тенденция, която се наблюдава, е известното намаляване на популярността на хероина за сметка на популярността на стимулантите, амфетамина, кокаина.

Проучването е направено в София сред над 5000 ученици между 9 и 12 клас. То е част от европейския проект"„Младежта в Европа - програма за превенция на употребата на наркотици".

Експертите са направили изследване на навиците на децата, социалната среда, отношенията в семейството. Проучени са начините, по които учениците прекарват свободното си време, както и отношението им към училището. Така се потвърждава изводът, че средата и компанията са основният рисков фактор.