Лесничействата предприеха мерки срещу опасността от избухването на горски пожари през това лято. В Харманли ще изграждат специални прегради от широколистни дървета и земни ивици, за които ще търсят средства от Европейския съюз.

Mиналата година в Харманлийско се разразиха едни от най-големите пожари в страната. Изгоряха близо 20 хиляди дка гора. За да се пребори с огнената стихия сега лесничейството изорава ограничителни ивици край пътищата и горите.

„Искаме средства от ЕС за Държавния горски фонд, някъде на 90-100 км. да направим такива ивици, с които да обезопасим т.нар. насаждения от първа степен на пожароопасност - това са иглолистните насаждения”, каза директорът на Държавното лесничейство в Харманли инж. Иван Павлов.

Горските ще използват и друг превантивен метод- т.нар. лесокултурни прегради. Когато създаваме иглолистни насаждения между тях и покрай пътя слагаме широколистни дървесни видове, които са по-устойчиви и които не дават да възникне така върхов пожар, обясни Павлов.

Със залесяването на нови култури, тази година ще започне възстановяването на щетите от втория голям пожар в Сакар планина след 1999 година, когато изгоряха 35 000 дка.

Изгорялата дървесина се окачествява и продава на дървопреработващи предприятия в страната.