Свободните места в детските градини в столицата за следващата година са 7 хиляди, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. Регламентът за прием остава същият като тази година.

От общината обясниха, че предимства при записването в детска градина имат деца на многодетни родители или родители с увреждания, както и деца, които имат брат или сестра в това заведение.

Идеята на общината е родителите да могат да записват децата си още след раждането. През 2008 година ще се вложат над 80 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини. Така до края на годината ще се реши проблемът на още 600 деца, а до края на 2009 година ще има още 3000 свободни места.

Тази година започва или вече е започнало строителството на 10 нови детски градини, дострояването, разширението на 12 детски градини и ще започне 10 детски градини на мястото на пожароопасните бараки, каза Фандъкова.

Броят на децата, които няма да посещават детска градина, въпреки заявеното желание от страна на родителите им, се колебае между 5 и 8 хиляди, според различни източници на информация, съобщи Цвета Брестничка от асоциация "Родители".

Вече е в сила дългоочакваният мораториум за отдаване под наем на детски градини. Юристи на общината проучват съществуващите договори. През лятото ще се ремонтират близо половината от детските градини в столицата. Родителите трябва да подадат заявления в детската градина, в която са настанени децата им, че желаят достъп до дежурните групи в работещите детски градини.