По случая с агресия в час по английски език в пловдивския Техникум по хранителни технологии - педагогическият съвет реши да накаже с последно предупреждение за изключване двама ученика.

Това са Георги Шаламанов, участвал в сблъсъка с учителката Мария Чулова и Стоил Стоилов, който я е обиждал. Тя пък е предупредена с мъмрене и ръководството й е поискало писмени обяснения за инцидента.
След като вчера деветокласници ни показаха част от клипа, сниман с телефон в час по английски език, днес успяхме да получим 7 минутното видео. Инсцениран или не, записът започва от влизането на Мария Чулова в "девети В".

Сред такава атмосфера, във филмчето се стига и до сцената на така наречения бой в клас между учителката и ученика Георги Шаламанов.

Резултатите след случая - Георги е в болнични силно стресиран и не знае как ще се върне в клас.

"Даже в момента е на психоаналитик. Момчето е отслабнало с 3 килограма, напълно демотивиран - снощи излиза за 15 минути, връща се, не знае какво прави", казва Ангел Шаламанов, баща на момчето.

Учителката Мария Чулова е с документ за получени травми и с убеждение, че ще може да работи с девети "В", въпреки съмненията й, че ще има добра атмосфера.

"Клас, който е с такъв тип поведение, с такъв тип характер, и е на ниво елементари, не може да бъде предизвикателство за един учител с 4 висши образования и с магистърска степен по английска философия", смята учителката Мария Чулова.

Показахме видеото на началника на Регионалния инспекторат по образованието.
Той коментира, че случаят е недопустим не само заради поведението на учениците, но и заради невъзможността на учителката да го овладее.

"Тя е сменила няколко училища, има една или две жалби от родители срещу нея и това показва, че независимо от това колко добре владее английския език, в педагогически план не е изградена като истински учител", заяви началникът на РИО на МОН Александър Буздрев.

Според класния ръководител на "девети В", няма сигнали учениците й да имат проблем с дисциплината в други часове. По този случай обаче е ангажирана и Прокуратурата, която след проверка ще трябва да реши има ли данни за престъпление или инцидентът ще се препрати на Детска педагогическа стая.


Както bTV вече съобщи, учителката Мария Чулова е подала сигнал до прокуратурата, че дeветокласник я е набил. Съучениците му пък твърдят, че тя ги е предизвикала и после е участвала в боя.

Преди да се стигне до агресията, учителката Мария Чулова и Девети "В" са имали обтегнати взаимоотношения заради оценките.

Класният ръководител Десислава Джамбова, каза, че Чулова пише безпричинно двойки на учениците от класа и смята, че тези оценки са средство за въдворяване на ред.

Сега инцидентът с боя се изяснява от полицията. Родителите са разтревожени, а децата не желаят повече Чулова да им преподава.

От ръководството признават, че има проблем с учителката, но и че е трудно да го решат. Не е лесно да се освободи учител, коментира директорът Владимир Милушев.