Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента прие доклада за бизнеса със синтетични наркотици и проблемите в МВР. Предложението Румен Петков да бъде освободен, или поне временно отстранен, отново не е одобрено от мнозинството в комисията. Но затова пък вече официални са изводите, за които bTV вече ви съобщи. А именно, че са установени странни контакти на ръководители на МВР с лица, обект на оперативни разработки, включително и за наркотици и контрабанда.

Във вече официалния доклад са цитирани засечени разговори на главния секретар Валентин Петров с личности, разработвани за контрабанда на горива. Пише още, че дълго време доверено лице на братя Галеви е щатен съветник на бившия главен секретар Илия Илиев.

Председателят на комисията Минчо Спасов изрази задоволството си, че след известно напрежение по време на заседанието, докладът е бил гласуван почти единодушно без в него да са нанесени съществени поправки. Спасов поясни, че най-конфликтните точки са били желанията на някои негови колеги от доклада да бъдат извадени пасажите, в които се правят конкретни изводи по отношение на срещите на министъра на вътрешните работи Румен Петков с оперативно интересни лица - бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви.

Филмът е с отворен край, тъй като Илия Илиев отказа да се яви пред комисията и да обясни контактите си с братята Галеви, каза депутатът от БСП Татяна Дончева.

Председателят на комисията Минчо Спасов каза също, че за него е налице укоримо поведение на вътрешния министър. Ако бях на негово място, щях да си подам оставката, добави Спасов.

Стенограмата от заседанието ще бъде публично разпространена утре, обявиха още от комисията. Докладът ще бъде изпратен на председателя на Народното събрание Георги Пирински и на премиер Сергей Станишев, а копия от него ще бъдат предадени на Главна прокуратура и на Държавната агенция "Национална
сигурност".

Депутатът от ОДС Йордан Бакалов коментира, че от опозицията е било направено предложение да се включи текст в доклада, който да касае разкриването на секретния сътрудник на ДАНС Алексей Петров от страна на вътрешния министър Румен Петков. Този текст обаче не беше приет от колегите от мнозинството, добави Бакалов.

По думите му, е било направено предложение заедно с доклада комисията да поиска оставката на вътрешния министър Румен Петков, но това също е било отхвърлено.