Пожарът е възникнал през нощта. Близо 16 часа след това, опасните вещества все още се намираха на територията на учебното заведение.

Огънят тръгва от хранилището по химия и се пренася в съседния кабинет. Две са версиите за възникване на пожара - самозапалване на химическите вещества в лабораторията или късо съединение на ел. инсталацията.

Часове след пожара по коридорите още се носеше задушлив дим. Вместо незабавно да се обезопасят, реактивите с часове останаха разпилени, докато се разбере къде ще се носят.

"Значи чакаме цял ден, на практика. РИОСВ е длъжна да се разпореди къде трябва да се съхранят. Ние все още нямаме такова разпореждане", заяви директорът на "Гражданска защита” Анатолий Георгиев.

"За мен това е една бедствена ситуация. Проблемът можеше да се реши за не повече от един час, но всеки прехвърля топката на другия и бяга от отговорност", смята началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марко Марков.

От "Гражданска защита" обещаха до края на деня химикалите да бъдат изнесени от сградата. Ученици обаче няма да влязат в класните стаи, докато районът не се обезопаси напълно.