25 дни след трагедията във влака София - Кардам до Червен бряг, на същото място стана авария и във влак “Златни пясъци” от София за Варна. Повреда в отоплителната система на влака предизвика дим във вагон "първа класа". Огън и плъмъци не е имало. Няма пострадали и жертви.

От гара Роман във вагона се усещила маризма на бакелит. Слаб дим нахлува в първокласния вагон на влака малко преди гара Червен бряг. Във вагона пътуват пет човека. Сигнал за дима подава транспортен инспектор. В този случай персонала на влака е действал адекватно.

“Веднага е изключил чрез бутона на таблото вътре отоплителната система, действали са адекватно”, каза Гено Генов, директор на дирекция "Безопасност, контрол и вътрешна сигурност" на БДЖ.

На гара Червен бряг вагонът е откачен от композицията. Комисия от БДЖ уточни, че причина за аварията е блокиране на вентилатора в отоплителната система.

Предполагаме, че е повреда на лагер и е изгоряло електродвигателчето, което задвижва вентилатора при това изгаряне се е получил лек дим, обясни Генов. От БДЖ уточниха, че подобна повреда не може да доведе до пожар.

Задействала се и автоматична защита, която е прекъснала захранването. Паника във вагона не е имало, според информация на БДЖ.

Вагонът, в който възникна аварията, е родно производство, рециклиран през 2000 година. През миналата година е бил ремонтиран. След инцидента отново ще влезе за ремонт, след което ще бъде пуснат в експлоатация.