ДНК-експертизите и химическите изследвания потвърждават идентификацията на загиналите девет души във влака София - Кардам, съобщи на близките на загиналите наблюдаващият прокурор Валери Мирчев.

Близките са били запознати с хода на разследването до момента. След срещата те препотвърдиха решението си да търсят съдебна отговорност от БДЖ.

В плевенската прокуратура дойдоха роднини на всичките девет загинали при пожара. След продължилата близо четири часа среща близките бяха развълнувани, но и удовлетворени.

"Не беше лека среща, защото имаше подробности как за загинали нашите близки...мъчително беше, но сме удовлетворени от прокурора”, каза пред bTV Васил Ковачев, баща на Стоян Ковачев.

Бащата на Даниел Вичев- Васил Вичев, каза , че има съвпадение между разследването на близките и това което прави прокуратурата.

Срещата беше по покана на наблюдаващият прокурор Валери Мирчев. “Те ще решат дали да предявят искове и срещу кого. Ние искаме да обясним, че сме на тяхна страна”, каза Мирчев.

Близките на загиналите отново заявиха, че ще търсят съдебна отговорност от виновните за пожара.

"Ще има обвинени, на този етап това мога да ви кажа, кои ще бъдат, предполагам, че БДЖ ще бъде като основен виновник за трагедията...абсолютна безотговорност на персонала, това е", каза Васил Ковачев.

Своите искове срещу БДЖ близките на загиналите ще направят след края на разследването. Те ще търсят връзка и с фондацията "Ангелите на Лим". Следващата им среща с наблюдаващият прокурор ще бъде след като стане ясна пожаро-техническата експертиза.