След като всички научиха за Чичо Иван, пред дома в Дупница днес вече има денонощна охрана. Проверяват багажа и самоличността на всеки посетител, допускат се само персоналът и близки на децата.

От всеки ъгъл на сградата дебнат камери.

"Камерите са насочени към външния вход, така че не всеки може да посети Дома", обяснява Красимира Александрова, директор на ДДЛРГ "Олга Стоянова".

"Беше създаден един много добър екип от специалисти. Тези специалисти си поеха различните възрасти деца и 24 часа в денонощието ги обслужват и обгрижват", каза Силвия Балинова, зам.- кмет на община Дупница.

По-строг е и контролът дали децата ходят на училище.

"Всички директори на училища, класни ръководители, обществени възпитатели, колегите, които работят тук - имаме връзка непрекъснато и постоянно и, ако някои случайно реши да избяга реагираме на секундата и незабавно", заяви директорката Красимира Александрова.

Едно от момичетата, чиито голи снимки полицията откри по време на скандала, все още се намира в Кризисен център в София. Другото вече се е завърнало в Дома и се опитва да забрави случилото се. Педофилът Чичо Иван, който бе пуснат от ареста срещу 500 лева гаранция продължава да ходи на работа в ТЕЦ "Бобов дол". Другият Чичо Тони обикаля страната безпрепятствено и понякога се връща в Дупница. Няма данни обаче, че продължава да се вижда с възпитаници от социалното заведение.

Зачестилите сигнали за насилие над деца в институции ни провокира да проверим, кой трябва да гарантира сигурността на момичетата и момчетата настанени в социални домове.

София, Бургас, Берковица, Дупница - само някои от населените места, които станаха печално известни в последните месеци с инциденти с деца настанени в институции. Кой пази домовете. Обикновено - портиер с неясни функции. В шестте дома на територията на София е наета общинската фирма Егида. Гардовете дежурят от март миналата година.

- Кой ви контролира кога се прибирате?

"Проверява ни охраната, Егидата всяка вечер ни проверяват от когато са дошли тук", казва момче от дом "Петко Славейков" и обяснява, че докато охранителите ги е нямало, възпитателите не са ги проверявали.

Въпреки охраната обаче, в дворът на дом "Петко Славейков" се влиза лесно - оградата на места е счупена или липсва.

Според българското законодателство, доставчикът на социални услуги е длъжен да осигури безопасна среда за децата. За спазването на това следи Държавната агенция за закрила на детето. При установени нарушения тя прави предписания, които обаче масово не се спазват. За дома в Трън, например, също има старо предписание за закриване, което не е довело до никакъв резултат.