В дома имаше 13 души персонал и 30 деца. Издръжката на децата струваше 14 хиляди на месец, а за заплати се даваха още 5 хиляди. Установихме обаче, че децата са хранени на кредит от местните магазини. На последния етаж живееха под наем външни лица, а за децата се твърдеше, че продават дарените им дрехи за цигари на местния пазар. Научихме още, че в дома е преминала епидемия от краста, а 15-годишна възпитаничка била бременна.

Докато водим разговор с директорката Мина Неделчева, в дома живеят трийсетина деца - половината от които със сериозни увреждания. Дограмата е сменяна два пъти, защото се случва деца да буйстват. Директорката отрича да липсва грижа за здравето и образованието на децата. Увеличила е и състава на възпитателите...като обясни, че перачът и чистачът са станали помощник-възпитатели.

Едно от нормалните деца, казва директорката, е Мишо - оказва се, че той приема медикаменти срещу епилептични припадъци и се опитал да се самоубие, защото бил заплашван от друго момче. Мишо е от години в този дом, но си спомня майка си, която го биела редовно, защото не знаел да чете.

Бившата директорка на дома в Трън Мина Неделчева днес се скри от екипа ни и не пожела да говори.

Разбрахме, че Неделчева, която е била пред уволнение заради злоупотреби в дома, в момента работи в полицията в Перник и разследва престъпления.

Въпреки че директорът на ОДП - Перник даде съгласието си да говорим с Мина Неделчева, неясно защо трима цивилни полицаи излязоха пред сградата на управлението, в което Неделчева работи и обясниха, че ако трябва ще я изкарат през подземия, но екипът ни няма да разговаря с нея.

Искахме да я попитаме: вярно ли е, че е карала децата от дома да сортират дарените дрехи, за да се продават те след това. Както и наистина ли е изпращала деца да работят по частни обекти. Включително и на осъждания за педофилия Асен Илиев, който днес уби едно дете от дома.