Трябва да сме внимателни, когато пазаруваме онлайн. Това предупреди началникът на сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев. Трябва да избираме утвърдени и проверени сайтове, които съдържат информация за собствениците, препоръча той.

По думите му трябва да сме сигурни когато поръчваме, че парите ни няма да потънат някъде.

Явор Колев даде пример с миналата година, когато около празниците организирана престъпна група обявила, че дава под наем хубави къщи, а такива е нямало. Така хората останали излъгани.

"Задържахме ги през януари, но вече бяха изхарчили парите. Все още се водят дела срещу тях", поясни началникът на "Компютърни престъпления".

По думите му за органите на реда най-важно е превенцията на този вид престъпления.

"Създали сме сайт, който има две задачи. Едната е потребителите да могат да сигнализират за нарушения и престъпления, за да можем да реагираме незабавно. Втората е в информационната секция, която ще дава кратка и ясна информация за кражбата на данни в интернет, за възможностите за атаки над личната ви информация и др.", обясни Явор Колев.

Той посъветва да не отваряме картички, които сме получили, защото те могат да ни повредят компютъра и да открадната данните ни.

Сред честите престъпления от този вид е кражбата на електронна поща.

"Престъпниците пращат на приятелите на жертвата молба за помощ и така крадат пари", поясни Явор Колев.

Директорът на "Компютърни престъпления" се похвали, че има спечелен конкурс на ЕК, така че сайтът ще се развива, като целта е да се да стигне до огромен брой потребители на интернет.