Служителите на МВР са действали според указанията по време на бомбената тревога на Терминал 1 вчера. Ако има някой, който си е свършил работата зле, то може би това са отговарящите за организацията по самия периметър на Летище София. Това каза пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Вчера премиерът разкритикува работата на МВР и персонала на летището, като поиска виновните да бъдат наказани и пред „24 часа” използва израза „банда некадърници”.

„Имаме много такива сигнали всеки ден. Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване”, каза тя.

Бъчварова коментира и работата с медиите на терен. „Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника, както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичния акт”, каза тя.

Бъчварова уточни, че се е получило „разминаване във виждането за това как да се отрази събитието” и планът за действие ще бъде преработен в частта си работата с медиите.

По думите й, трябва да се направи разяснение коя е отговорната институция, която предоставя информация: „До последно не беше ясно кой дава информацията, че наистина има взривно устройство, защото ние не можем да го потвърдим. Как проверихте информацията? Оказа се, че не е официален представителят (макар да е трудно да се предположи, че медиите няма в извънредна ситуация да се доверят на човек, представил се като говорител на аеропорта - особено след като първоначално никой не опровергава твърденията - б.р.)”.

Бъчварова допълни, че началникът на Летище София не е знаел коя е служителката му, която каза пред медиите, че е намерена бомба в бус до терминала.