От работата на тази Сметна палата ще си проличи дали членовете й вършат професионално работата си, или изпълняват инструкциите на партийни централи. Това заяви бившият шеф на одитния орган проф. Валери Димитров в студиото на „Тази сутрин”.

Той беше свален от поста си, след като със законови промени Сметната палата стана колективен орган, в който влизат партийни номинации. Законът беше върнат за ново обсъждане от президента Плевнелиев, но ветото не издържа в Пленарна зала.

„Това, че някой е избран с политическа подкрепа, не значи непременно, че е нечий слуга”, подчерта той, но в същото време подчерта, че превръщането на Сметната палата в колективен орган е погрешно решение. Според Димитров, това е станало с помощта на „нескопосан законопроект, който стана закон”.

„За мен този модел на голяма партийно конструирана Сметна палата е порочен”, заяви той и посочи, че никъде в Европа не се използва такава организация. Според Валери Димитров, най-добре е Сметната палата да има конституционен статут, като най-малкото за избор на ръководство трябва да се изисква мнозинство, което да свидетелства за политически консенсус.

Бившият шеф на одитния орган отхвърли обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки от ГЕРБ, като, по думите му, управляващите са демонстрирали невежество при интерпретацията на докладите за МВР и правителствения авиоотряд: „Тези данни, които бяха изнесени, бяха фалшиви и невярно изнесени”.

„Очевидно аз моите заместници бяхме неудобни за това мнозинство, което искаше да конструира свой модел на Сметната палата”, коментира Димитров.

Той определи като „малко вероятно” служители на одитния орган да са подменяли публикуваните онлайн декларации за имотното състояние на различни лица, сред които и депутата Делян Пеевски.

Валери Димитров посочи, че журналистите могат да поискат оригиналните документи по Закона за достъп до информацията.

По думите му към момента има някои непроверими от Сметната палата данни, сред които са например банковите влогове.