Предизборните кампании у нас да не се водят само на официалния за страната български език – за това настояват депутатите от ДПС чрез законопроект за изменение на Изборния кодекс, който внесоха в парламента. В документа се предлага при осигуряване на превод агитацията по време на предизборни кампании да може да става и на други езици, в случая – на турски.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан обоснова предложението с ясната препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ – „възможност на предизборни срещи, събрания и митинги, при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици, освен българския”.

„В Изборния кодекс има ограничение кампанията да се води единствено на официалния език. Това ограничение не е конституционно, а наложено чрез закон. Така че може да падне чрез промяна в закона и точно това предлагаме”, добави депутатът, който определи подходът на ДПС по въпроса като „прецизен, балансиран, и в никакъв случай не в противоречие с конституцията”.

"Атака": ДПС стават нагли

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Претенциите и апетитът на ДПС нямат край. Те стават все по-нагли и това не е случайно -има една негласна връзка между ДПС и ГЕРБ. Така зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов коментира искането на депутатите от партията на Ахмед Доган. Според националиста от „Атака” винаги предупреждавали, че ДПС се държи на ръба на екстремима. „Винаги искат нещо, което абсолютно противоречи на конституцията и на законите в България и тук зависи от ГЕРБ дали отново ще ги подкрепи”, каза още Шопов.

По повод аргументите на ДПС, че голяма част от населението не говори български език, а Лютви Местан заяви, че дори неговите родители са от тези хора, Шопов коментира: „Вижте колко нагъл довод е това. Вместо тези хора да научат български, те се държат в изолация и дори г-н Местан, който претендира, че говори български добре и дори прекрасно понякога, не ги е научил. ДПС го прави нарочно, за да държат хората в невежество и настрана от истинските проблеми в държавата, да могат да ги манипулират и да ги използват като послушен електорат”, смята Павел Шопов.

ГЕРБ против предложението

Категорично няма да подкрепим предложението на ДПС предизборната агитация да се провежда на друг език, освен официалния по конституция. Това увери депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов пред журналисти.

„Това за нас е едно много превратно тълкуване за посоки, в които при използване на друг език, освен официалния в предизборна агитация ще се стигне до проблеми в места, където има смесено население”, добави политикът.