Комисията на ООН за химическите атаки в Сирия прекрати работата си
До това се стигна, след като Русия наложи вето на удължаването на мандата ѝ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Сирия, ООН
Снимка: Reuters

Съвместният механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия прекрати официално работата си.

Срокът на пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, изтече в полунощ по нюйоркското време (7 ч. наше време), след като Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее за удължаване на мандата ѝ.

ООН: В Идлиб е използвано е химическо оръжиеОрганизацията обаче не потвърждава официално, че е атаката е дело на режима на Башар Асад

Дискусиите в ООН продължиха до последния момент. Консултациите при закрити врати започнаха веднага след заседанието, на което Русия наложи вето на предложената от Япония резолюция за техническо удължаване на мандата на комисията с 30 дни, припомня ТАСС.

Русия: Не е имало химическа атака в Сирия, а е улучен склад с химически оръжияСАЩ, Великобритания и Франция представиха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, настояваща за разследване

Предложението на Токио за удължаване на мандата на комисията с 30 дни беше опит за спечелване на време, през което Съветът за сигурност на ООН да постигне консенсус, отбелязва ДПА.

Резолюцията беше подкрепена от 12 страни. Русия и Боливия гласуваха против, а Китай се въздържа.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че мандатът на Съвместния механизъм за разследване може да бъде удължен само ако се коригират недостатъците в работата му.

Сирия: Не сме използвали химически оръжияПопитан дали страната му би приела международно разследване, външният министър Уалид ал Муалем обаче отговори, че опитът от миналото „не е окуражаващ”

Според представителя на Москва през последните две години разследващата комисия само е подпечатвала неоснователни обвинения срещу Сирия.

Решението на Русия да наложи вето на проекта за резолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм на ООН и ОЗХО показва, че Москва не цени живота на жертвите на нападения с използване на химическо оръжие или не уважава целесъобразните стандарти за международно поведение по отношение на използването на такова оръжие, се казва в изявление на Белия дом.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре