Преди повече от седмица Украйна спря консулските услуги за свои граждани, които са във военна възраст. Мярката трябва да важи до 18 май.

Властта отправи критики към украинците в чужбина, които „очакват да получат помощ от държавата, без да ѝ помогнат да се бори за оцеляване във войната срещу Русия“.

Стотици хиляди украински мъже на военна възраст живеят в чужбина, което поставя Украйна пред остър недостиг на войски срещу по-голям, по-добре оборудван враг.

Украйна прие миналата седмица закон, който преразглежда начина, по който мобилизира цивилни мъже във въоръжените сили, за да направи процеса по-ефективен. Според военни анализатори това е ключово предизвикателство, ако иска да устои срещу настъпващите руски войски.

„Как изглежда – мъж в наборна възраст отива в чужбина, показва на държавата си, че не го е грижа за нейното оцеляване, а след това иска да получава услуги от тази държава“, написа в социалните мрежи външният министър Дмитро Кулеба.

„Така не става. Страната ни е във война. Престоят в чужбина не освобождава гражданите от задълженията им към родината“, допълва той.

Около 4,3 милиона украинци живеят в страните от Европейския съюз към януари 2024 г., от които около 860 000 са пълнолетни мъже, изчислява базата данни на Евростат.

Спирането на консулските услуги означава, че мъжете на военна възраст, които сега живеят извън Украйна, няма да могат да подновят изтичащите си паспорти, да получат нови или да им бъдат издавани официални документи като свидетелства за брак.

Настоящата мярка ще остане в сила до влизането в сила на закона за мобилизацията и наредбите към него на 18 май, съобщиха от външното министерство. Според него всички мъже, годни за служба, ще трябва да се явят в наборните служби, за да актуализират документите си, дистанционно или лично в рамките на 60 дни, пише Ройтерс.

Ако не го направят, мъжете украинците в държавите от ЕС, които се нуждаят от нови документи, няма да могат получат консулски услуги. Преустановяването им не важи за хора, които вече имат разрешение да преминават границата.

Украйна наложи военно положение в началото на широкомащабната война, като забрани на мъже на възраст от 18 до 60 години да пътуват в чужбина без специално разрешение и започна непрекъсната мобилизация на цивилни мъже във въоръжените сили.

А какво мислят украинските мъже за промените?

Украинец, живеещ във Варшава, който пожелава анонимност, смята, че преустановяването на консулските услуги ще отблъсне гражданите, лоялни към Киев.

Друг украинец, 21-годишният Анатолий Незгодюк, който учи в Канада, каза:

„Много добре разбирам, че в страната ни има война, така че не мога да нарека този ход странен, незаконен или неправилен. В известен смисъл това ме отдалечава от официалното представителство на Украйна в чужбина“, посочи Незгодюк.

„Това решение е чисто политическо“, коментира пред Le Monde Владимир Довхан, компютърен учен във Варшава. Той пристига в Полша със съпругата и дъщеря си на 23 февруари 2022 г. - в навечерието на руската инвазия. Украинецът смята, че това няма да върне украинците, живеещи в Полша.

„Дъщеря ми вече говори полски и се чувства тук като у дома си. Що се отнася до мен, аз създадох свой собствен бизнес тук“, посочва Довхан.

„Всички усетихме как земята беше изтръгната изпод нас и как Украйна вече не иска да ни подкрепя“, каза Александър, 42-годишен мъж от Киев, който живее в Австрия отпреди войната.

Александър се съгласява да говори пред Washington Post при условие, че бъде идентифициран само с малкото си име, защото се страхува да бъде мобилизиран или да се сблъска с други последствия.

„Не се страхувам от това да умра. Страхувам се да не бъде заловен и измъчван“, допълва той.

38-годишният Андрий, който живее в Полша, каза, че според него украинското правителство действа рязко. „Чувствам, че страната, която обичам и ценя, се държи като незрял, обиден тийнейджър“, каза Андрий.

Някои от попитаните споделят, че се чувстват предадени, докато други казаха, че се страхуват, че украинското правителство може да прибегне до още по-драконовски мерки за попълване на военните редици – вероятно като принуди мъжете, живеещи извън страната, да се върнат в Украйна.

Има и такива, които разбират позицията на правителството. 35-годишният Савелий, който живее в Лондон, смята, че правителството е било принудено да избира от набор от лоши възможности.

„Част от това е свързано с възстановяването на някакъв баланс“, каза Савелий.

„Несправедливо е мъжете в Украйна да живеят така в момента. Имам чувството, че ние, мъжете, които живеем извън страната, имаме повече привилегии и свободи“, допълни той.