Във Великобритания днес се провежда исторически за Кралството и за Европа референдум, в който британските граждани решават дали страната да остане в Европейския съюз.

Вчера стана болезнено ясно, че днешният вот не решава само този въпрос, заложено на карта е и управлението в Лондон. В последния ден преди гласуването премиерът Дейвид Камерън не просто агитираше за оставане на страната в Съюза, той работеше за своето оставане на поста министър-председател, коментира специалният пратеник на bTV Иван Георгиев.

Вчера, вкл. пред нашата камера, различни експерти коментираха, че ако днес британците решат да излязат от ЕС, спокойно може да очакваме оставката на Камерън още в петък или в първите дни на новата седмица, каза той.

Със сигурност може да се очаква, че разликата между броя на гласовете „за“ и „против“ брекзит ще бъде около 1%. Букмейкъри приемат залози, според които по-скоро се очаква да гласуват за оставане.

Един от основните лозунги в кампанията е „Да спасим националната здравна система“ – по простата причина, че огромна част от работещите в здравната система са чужденци и, ако по някаква причина бъдат затруднени да изпълняват задълженията си, тази система както и много други, ще спре да функционира, каза Георгиев.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа
Показателен е вчерашният работен ден на Камерън. Сутринта той излезе на „Даунинг стрийт“ и лично агитираше хората за оставане в ЕС, след това посети местна фабрика за обувки и ферма, които изнася за страни от ЕС, както и строеж, а накрая се срещна с ученици. Всичко това – в опит да покаже нагледно какви биха били негативните последици за страната от брекзит.

Днес е денят, в който британците ще трябва да решат бъдещето на една кауза, каквато е Обединена Европа, и ще трябва да изберат между своите страхове и емоции и логиката и прагматизма, коментира Георгиев.

Вижте повече във видеото: