"На британския референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз се решава бъдещето на съюза", заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Оланд предупреди, че за Париж напускането на Лондон ще е необратимо и че има много сериозна опасност, ако напуснат ЕС, британците повече да нямат достъп до европейския единен пазар и до всичко, свързано с европейската икономическа зона.

"Всички трябва да са напълно наясно с това", отбеляза президентът след среща със словашкия премиер Роберт Фицо, чиято страна на 1 юли поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС, предаде Ройтерс.

Френският държавен глава каза, че възнамерява след британския референдум "да предприеме инициативи заедно с всички партньори", и по-специално германския канцлер Ангела Меркел, за развиване на европейския проект.

"Ще трябва да върнем надеждата у европейците, тъй като днес витае съмнение, навсякъде популизмът и национализмът вземат връх", допълни той.

След срещата си с Оланд Роберт Фицо каза, че очаква председателството на Словакия да бъде тежко и трудно. Той изрази намерение да организира неофициална дискусия за онова, което може да предложи Европа на гражданите си какъвто и да е изходът на британския референдум.