ДСБ отново атакува кабинета и министър-председателя Бойко Борисов – Атанас Атанасов и Радан Кънев обвиниха премиера в проруски популизъм и че не е достатъчно верен съюзник на НАТО и ЕС.

Обвиненията започна Атанасов в предаването „Лице в лице“: „Да не стане така, че наесен ще се окажем с държавен глава, който да гледа на североизток!? Забележете какво е поведението на Бойко Борисов към Русия през последния месец – такова раболепно поведение не сме виждали от години“.

Според Радан Кънев единствено министрите на отбраната и външните работи гарантират евроатлантическата ориентация на България.

„Имам предвид глупостите за чайките и яхтите в Черно море. При положение, че Черно море е зона на несигурност, това изказване подрони авторитета на двама министри, които се борят за нашето място в ЕС и НАТО. Това значи, че ГЕРБ са изплашени“, коментира Кънев.

За отговор премиерът отдели 11 минути от заседанието на кабинета и гневно обяви твърденията за клевета.

„Единственото нещо, което не търпи промяна, е членството на България в НАТО И ЕС (...) Но като хора, които ни се чува гласът, трябва да се опитваме да намаляваме ескалацията на напрежение и всеки здравомислещ човек трябва да го прави. Виждате, че всички – и [Ангела] Меркел, и [Барак] Обама казват: „Да, ние ще се въоръжаваме, но трябва да се разговаря с Русия, иначе другото е пагубно за света“, каза Борисов.

Групата на ГЕРБ спешно поиска обяснение от военния министър Николай Ненчев. Той пък побърза да ѝ благодари за подкрепата.

„Днес за пореден път заявих, че съм изключително добра комуникация с премиера, получил съм достатъчно финансова подкрепа за отбраната“, каза Ненчев.

После отиде да търси отговори от Радан Кънев и уточни, че оставката му не стои на дневен ред.

Външният министър Даниел Митов пък защити премиера във „Фейсбук“:

Снимка: bTV

По-късно от правителствената пресслужба разпространиха стенограма от заседанието, от която става ясно, че военният министър е благодарил и там за инвестициите, направени благодарение на кабинета в сферата на отбраната.