Опитът за преврат в Турция е работа на руското военно разузнаване и имам способностите да обоснова веднага тази теза. Това обаче е несериозно отношение към цялата ситуация, заяви в предаването „Лице в лице” зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов в коментар на думите на Волен Сидеров, че неуспешният преврат в южната ни съседка е инспириран от ЦРУ.

Една нестабилна Турция поражда рискове за българската национална сигурност. Трябва да ги наблюдаваме и да им противодействаме с всички средства, но не да изместваме нашия дневен ред в България. Има толкова важни неща, които се случват и в нашата страна, предстоят президентски избори и всичко това някак си отива настрани и започваме да плашим хората, допълни ген. Атанасов:

„Доста тънко и внимателно правителствената пропагандна машина насочва общественото внимание към този проблем, а междувременно в България нека да забравим да питаме какво стана с парите в КТБ, защо в регулаторите се избират хора без биографии, които са удобни за партийните централи, какво се случва с АЕЦ „Белене” и т.н. Имаме много важен дневен ред в българската държава и трябва да съсредоточим вниманието си върху това. Докато се занимаваме с всички тези теми, които отклоняват общественото внимание, да не се окаже така, че наесен да цъфнем с български държавен глава, който да гледа на североизток, а да не гледа на запад. Има такива рискове”.

Според ген. Атанасов възможно е и ГЕРБ да издигнат подобен човек, след като през последните месеци Бойко Борисов има раболепно поведение към Русия.

„Ние в Реформаторския блок, специално в ДСБ, работим усилено за това да се даде политическа алтернатива на управлението на тези избори. Хората искат да бъде избран за държавен глава човек, който да бъде контрапункт на правителството, който да има смелостта да налага вето върху скандалните закони, да отказва определени назначения и т.н.”.

По думите му фиксацията върху Реформаторския блок е плод на определен вид страх, че вдясно от днешното управляващо статукво може да се роди алтернативата на това управление.

Ген Атанасов каза още, че кандидатурите за президент на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов са сериозни и те не са отказали да се кандидатират. Все още има разговори, които се водят с други сериозни хора и може би до две седмици ще приключи този процес, допълни зам.-председателят на ДСБ.

Той заяви, че няма пречка да има единство и от ДСБ и СДС са решили да не издигат кандидатури, а разчитат на гражданското общество, което подкрепя РБ, да им помогне с тези кандидатури.

Атанас Атанасов каза, че това правителството не прави реформи:

„Имаме пълна имитация във всяка една сфера и ние обективно отчитаме тези неща. Има абдикация от правителствената програма, която ние подкрепихме. Ние бяхме корективът, който притискаше да бъдат извършени определени реформи.

Няма сфера, в която да има реформи, а Петър Москов не е наш. Беше наш до декември миналата година от тогава насам той е министър на Бойко Борисов. Имитациите служат за заблуда на общественото мнение. Има пълна абдикация от обещанията и реформите”.

Според ген. Атанасов свидетели сме на партийна партизанщина:

„Борисов миналата седмица каза, че, ако ГЕРБ загуби изборите, ще предизвика предсрочни избори. Адресатите на това негово послание са два – първият адресат са всички партийни партизани, назначени от ГЕРБ във властта на всички позиции. На тях им се казва: „Хващайте се за работа, защото, ако загубим изборите, и вие си губите работата”. И вторият адресат са министрите на Реформаторския блок, на които им се казва – ако не спечели кандидатът на ГЕРБ и вашето министерство е дотук. Това е предупреждение как трябва да се държат, ако искат да бъдат министри.

Факти и обстоятелства от вътрешната политика на страната и от събитията в геостратегически аспект се използват за нагнетяване на страх в българското общество, за нагнетяване на безалтернативност”.

Внушаването на страх е изпитан инструмент за печелене на общественото доверие, допълни Атанасов.

По отношение на евентуална смяна на министри той каза, че има представа от кои министри е недоволен Борисов и те не са от Реформаторския блок, но няма да спекулира.

„Това е част от тези дребни игри, това е всяване на страх в собствените му министри, за да бъдат по-активни, или от друга страна това е послание към недоволните или разочарованите от управлението на ГЕРБ, на които им се казва: „Ще си поправя някои от грешките, бъдете спокойни, подкрепете ме на президентските избори и след това ще отговоря на вашите очаквания”.