За НАТО и ЕС нямаме нужда от подкрепа, там нямаме никакъв проблем. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Така той отговори на нападката на лидера на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че само министърът на отбраната и външният министър са гарант за членството на страната ни в ЕС и НАТО.

"С кое сме дали основание да се твърдят тези манипулативни лъжи, да се вкарва клин между министрите от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които бяха, да се върнат на власт. Питам. Какво би правил военният министър, ако не бяхме събрали повече пари, щяхме ли да поемем тези ангажименти към армията. Щяхме ли да приемем всички закони в Народното събрание без ГЕРБ. С кое сме го заслужили, всеки ден да ни се упражняват поименно, а там, където са най-тежките реформи, където ГЕРБ не можа да се справи в предишния мандат – здравеопазването. Tочно там, където имаме най-голяма нужда от подкрепа, защото за НАТО и ЕС няма нужда от подкрепа, ние сме направили там всичко, ние нямаме там никакъв проблем", каза премиерът.

По думите му спряганите за кандидати на реформаторите за президентския пост Трайчо Трайков и Гроздан Караджов не могат да са гаранти за членството в НАТО и ЕС.

Външният министър Даниел Митов също излезе с позиция, която сподели чрез профила си във "Фейсбук".

Депутатите няма да излизат с обща декларация за събитията в Турция

Депутатите няма да излязат с обща декларация за събитията в Турция. Такава трябваше да бъде поискана от левицата.

Преди заседанието на Народното събрание днес на председателски съвет партиите са се разбрали да не се изготвя такава декларация, защото това може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на южната ни съседка. По информация на bTV председателката на парламента Цецка Цачева е призовала депутатите да не се изказват по темата на парламентарния контрол в петък, който се предава пряко. Някои народни представители са повдигнали въпроса за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, но се съгласили, че трябва да се изчака.

Парламентарната група на ГЕРБ извика в парламента министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го изслуша. Гаранти за евроатлантическата интеграция са МС и мнозинството в парламента, нямам разминавания с премиера, обяви Ненчев.