Масовото съкращаване на влакове от състава на БДЖ започна. От понеделник не се движат 38 влака, а други 10 са със съкратен маршрут. Очаквано това доведе до недоволство и протести.

Всекидневно в България се движат повече от 600 влака. От 12 януари те са с 38 по-малко. Причината е, че бюджетът на БДЖ е намален с 40 млн. лв. Освен това има линии, които се ползват от шепа хора - например по линиите, които се съкращават, досега се пускаха около 7000 места дневно, а се запълваха едва 300-400. Хората обаче са недоволни, че се спират нужни за тях линии.

Северна и Южна България на практика остават без жп връзка след 15:00 часа следобед - това е една от последиците на новото разписание, което изкара десетки хора на протест в Габрово.

„Учениците от малките общини, каквито са Плачковци, Трявна, са възпрепятствани да получават професионално образование поради факта, че те не могат да достигнат до областния град, нито до град Дряново”, обясни Венета Колева, представител на Съюза на българските учители.

„Ако ни се наложи да ходим на лекар в София, както ходя аз често, във Варна, в Русе в рамките на 24 часа не можем да отидем и да се върнем”, оплака се Цанка Грозева, която е служител на БДЖ.

„Вече съвсем открито се говори за автомобилно лоби. Някои го наричат дори автомобилна мафия”, коментират още хората в Габрово.

Движението на някои от най-удобните влакове от Стамболийски до Пловдив е преустановено още от първи януари. „При втора учебна смяна закъсняваме, ходим два - три часа по-рано, трябва да чакаме на този студ", обясниха учениците там.

От БДЖ са пресметнали, че за всеки 100 изхарчени лева за закритите линии, досега са възвръщали от билети само 18 лв. Очакват чрез съкращаването на линии да намалят годишната загуба до 12 млн. лв.

„Общините да дават своите заявки за транспорт към държавата и да балансират между автобусния и железопътния транспорт, след което да възлагат на нас като превозвач част от тази услуга, която е необходима за съответната община”, предложи изпълнителният директор на БДЖ Влaдимир Владимиров.

Недоволните от закриването на линии се заканват да продължат с протестите си, като следващият е насроен още за тази събота. От 1 февруари БДЖ ще спре още 81 влака - така общия брой на редуцираните линии ще стане 119.

Други промени до края на годината не се планират.

  • Спрените влакове в област Враца тръгват отново
  • БДЖ пуска отново 33 спрени влака
  • Московски: Възстановяването на спрените влакове не е дългосрочно решение
  • Автобуси на релси заместват празните влакове
  • Протестите срещу спирането на влакове продължават с пълна пара (ОБЗОР)
  • Правилно ли е решението да не се спират влакове?
  • Властта реши да не спира влакове
  • Мездра излезе на протест срещу спирането на влаковете
  • И Северозападът на протест срещу спирането на влакове
  • Борисов гледал как във влака за Банкя пътуват не повече от 10-15 души