Броени дни, след като първите 38 нерентабилни влака паднаха от разписанието на БДЖ и 24 часа преди първия мащабен протест срещу непопулярната мярка, управляващите обявиха, че се отказват от съкращенията. Новината съобщи в парламента транспортният министър Ивайло Московски.

По думите му 40-те милиона лева, които щяха да се икономисат със спирането на една трета от влаковете в страната, ще бъдат отпуснати от бюджета, докато не дойдат европейски пари.

„Г-н Горанов е информиран. Преди малко даже разговаряхме по телефона с оглед на това, че тези 40 милиона лева, чакащи нотификация от Брюксел, стоят в невъзможност да бъдат ползвани, той се съгласи да бъдат с едно постановление прехвърлени към общата сума субсидия на БДЖ”, обясни Московски. По думите му това е било искането на всички депутати от Транспортната комисия в НС.

До средата на февруари БДЖ ще изработи стратегия за финансово стабилизиране. Вътре ще бъде с инвестиционна програма поне в хоризонт до 7 години. Това иска ЕК от нас, за да ни одобри държавната помощ и има право, защото всяка година да ходим да искаме държавна помощ, без те да имат гаранция, че дружеството ще се оздрави и стабилизира, е безсмислено“, каза Московски.

По отношение на спрените вече 38 влака, той посочи, че има чисто технически фактори, заради които има ограничения с повторното пускане. По думите му, част от локомотивите са в лошо техническо състояние, на над 40 години и с превишен километраж.

Спирането на влакове беше посрещнато „на нож” от жителите на по-отдалечените населени места, както и от железничарите, които се опасяват, че ще започнат масови съкращения. Ръководството на БДЖ обаче беше непреклонно – с тазгодишната субсидия не може да се поддържа миналогодишното разписание.

„Между другото, аз и за Банкя като го гледам, вътре има не повече от 10-15 души и пътуват непрекъснато”, сподели и премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание преди дни.

Имаше голяма вероятност на много места гражданите да блокират ЖП линиите, а служителите на превозвача да обявят стачка. На този фон се стигна до обрата в позицията на властта, добре познат от времената на първия кабинет „Борисов”.

Фронтално

По време на парламентарния контрол Ивайло Московски трябваше да отговаря на въпроси, свързани със зачестилите инциденти в БДЖ.

По думите му причините за движещите се един срещу друг влакове са свързани с извършваната рехабилитация и модернизация на ЖП инфраструктурата.

Той обясни, че в повечето случаи отговорен за правилното извършване манипулацията е стрелочникът и тук човешката дейност е основен фактор за грешки.

Министърът нападна „червения” депутат Георги Кадиев с думите: „Само се заяждате, по ваше време във влаковете горяха хора”.

Московски допълни, че за Коледа родителите му са дошли на гости с влак.

  • Спрените влакове в област Враца тръгват отново
  • БДЖ пуска отново 33 спрени влака
  • Московски: Възстановяването на спрените влакове не е дългосрочно решение
  • Автобуси на релси заместват празните влакове
  • Протестите срещу спирането на влакове продължават с пълна пара (ОБЗОР)
  • Правилно ли е решението да не се спират влакове?
  • Мездра излезе на протест срещу спирането на влаковете
  • И Северозападът на протест срещу спирането на влакове
  • Борисов гледал как във влака за Банкя пътуват не повече от 10-15 души
  • Намалената субсидия на БДЖ - фиктивна причина за съкращенията и спирането на влакове