В деня, в който БДЖ спря десетки влакове, граждани и железничари от цялата страна започнаха протести. Служителите на превозвача се опасяват, че ще започнат масови съкращения, а пътниците очакват още по-дълго чакане, бутаница във вагоните и, в крайна сметка, изолация на някои от по-трудно достъпните населени места.

Въпреки това, от ръководството на БДЖ са непреклонни – с настоящата субсидия не може да се поддържа старото разписание. Новото след 1 февруари ще включва само две трети от сегашните влакове.

Любомир Милков от синдиката на БДЖ съобщи пред Фокус, че жителите на Карлово са блокирали за кратко ЖП линията. Той е получил информация, че е имало събиране на хора в 9:30 часа, когато минават бързите влакове от Бургас за София и в обратната посока.

Също тази сутрин близо 300 души, пътуващи от гара Стамболийски в посока Пловдив, са пътували при нечовешки условия във влака от Септември. По думите на Лилков това са били пътниците от композицията, която идва от Пещера, тъй като нейният маршрут е съкратен до гара Стамболийски.

„Навсякъде се правят подписки. В момента от Пловдивска област има събрани не по-малко от 3500 подписа срещу това решение да се спират влакове. За 17 януари се подготвя протест във всички засегнати общини. Протестът е съвместен на граждани и синдикати”, обяви Любомир Лилков.

Той посочи, че вместо да мислят за съкращения, от ръководството на превозвача трябва да се стараят да вдигнат приходите.

Погребение

На гарата в Габрово служители на железницата, граждани и синдикати символично погребаха БДЖ, предаде кореспондентът на bTV в региона. Чуха се и скандирания „Оставка!”

Градът на хумора и сатирата е сред най-ощетените от спирането на първите 38 влака.

Снимка: bTV

От днес по линията Русе – Стара Загора са спрени 6 влака. Други десет вече не се движат между Царева ливада и Габрово. Така на практика след три следобед Северна И Южна България остават без ЖП връзка помежду си.  

Най-потърпевши са хората от малките населени места в Габровско, за които Балканската линия се оказва единствения транспорт до градовете.

Край Дунава

Над 2000 подписа срещу спирането на влакове събраха и на ЖП гарата в Русе. Подписката върви както на касите, където се продават билети, така и на гишето за информация, съобщи БГНЕС.

От днес Русе губи връзка с влаковете от Горна Оряховица в посока Стара Загора и от Царева ливада за Габрово, които вече са спрени.

Русенци са притеснени най-много от решението от 1 февруари да се спре сутрешният влак Русе-Варна и следобедният от Варна за Русе. Тя се ползва изключително много от студенти, пенсионери и инвалиди, както и от хората от малките населени места, които се придвижват към работа.

Срещу тази стъпка се изказаха вече и русенски депутати, които ще лобират за запазването на това направление. Още повече, че става дума за първата в България ЖП линия Русе-Варна, която е на 149 години.

Според неофициална информация има някакъв шанс линията да не бъде спряна, но дали това е така, ще стане ясно на 1 февруари.

  • Спрените влакове в област Враца тръгват отново
  • БДЖ пуска отново 33 спрени влака
  • Московски: Възстановяването на спрените влакове не е дългосрочно решение
  • Автобуси на релси заместват празните влакове
  • Протестите срещу спирането на влакове продължават с пълна пара (ОБЗОР)
  • Правилно ли е решението да не се спират влакове?
  • Властта реши да не спира влакове
  • Мездра излезе на протест срещу спирането на влаковете
  • И Северозападът на протест срещу спирането на влакове
  • Борисов гледал как във влака за Банкя пътуват не повече от 10-15 души