Алексей Ковальов донесе успеха на Монреал с 3:2 над Бостън, след като се разписа в 2:30 минута на допълнителното време и фиксира крайния резултат. Така канадците водят с 2-0 победи в първия кръг на плейофите в Източната конференция на НХЛ. Освен това, Монреал регистрира и своята 13-а поредна победа над Бостън. Руснакът, който отправи 7 удара в този мач, се разписа след пас на Тим Томас от лявото крило.

На Запад също с по 2-0 победи поведоха Детройт и Далас, които се наложиха над Нешвил и Анахайм.

Крис Дрейпър вкара за 3:2 в полза на червените криле в 5-ата минута на втората третина, а Томас Холмстрьом оформи крайното 4:2 в 50:03 минута на мача. В първата част на мача Дарън Маккарти откри резултата в полза на Детройт, а при числено превъзходство Никлас Линдстрьом удвои 39 секунди след началото на втората третина. Гостите от Нешвил обаче изравниха само в рамките на 13 секунди чрез Александър Радулов при числено превъзходство и Жарден Туту.

Шансовете на Анахайм да защити титлата си се топят бързо, след като Далас ги разгроми с 5:2 като гост. След 2:2 след първите две части, Майк Модано и Брад Ричардс вкараха два бързи гола в полза на Детройт, а Ларс Ериксон направи петото попадение пет минути преди края на мача. БТА