Биатлонисти от отборите на Русия и Украйна вече тестват трасето на Бъндеришка поляна край Банско за Евро 2013, съобщи за БТА Ирина Никулчина.

Бронзовата медалистка от олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г., сега е член на организационния комитет за Откритото европейско първенство, на което родният град Банско ще бъде домакин от 18 до 26 февруари.

Първите състезатели от Русия пристигнаха още миналата седмица. В Банско вече са и част от победителите в
наскоро завършилия световен шампионат за юноши и девойки в австрийския курорт Обертилях.

За Русия ще стартира безспорната звезда от световното - носителката на три златни отличия Уляна Кайшева - 6 км. спринт, 10 км индивидуално и 7,5 км преследване,
както и съотборникът й Александър Логинов - шампион на 10 км. спринт и 15 км индивидуално.

Отборите ще продължат да пристигат поетапно, а последните състезатели се очакват да дойдат дни преди стартовете, защото участват на световното първенство в
Новое Место (Чехия).

Ирина Никулчина се надява на успех в борбата за отличията на еврошампионата и на българските биатлонисти, които ще се представят с максимален брой състезатели при юношите, девойките, мъжете и жените.

Тя припомни, че Банско и спортният център по биатлон в Пирин са носили късмет на един от асовете на българския отбор Красимир Анев, който през 2007 г. тук спечели
европейска титла и сребърно отличие при юношите.

Трасето на спортния център "Бъндерица" вече е готово за европейското първенство. Има достатъчно сняг, поставени са и указателните табели на стадиона, а вече се монтират и трибуните за зрителите. Бюджетът на състезанието е 750 000 лева.

Спринтовете ще бъдат на 23 февруари (събота), съответно от 10:30 ч. и 15:00 часа. Преследването е на следващия ден, като стартът при мъжете е планиран в 12:00 часа, а този при жените в 15:45 часа.