Датата 9 февруари безспорно е най-успешната в историята на българския зимен спорт. На този ден точно преди 15 години бе спечелен първия и единствен засега златен медал за страната ни от зимни Олимпийски игри. Този забележителен успех постигна Екатерина Дафовска. Постигна го в дисциплината 15 километра или така наречения индивидуален старт в биатлона в Нагано.

Въпреки че година по-рано Дафовска бе спечелила бронзов медал от световното първенство в същата дисциплина, българката изобщо не бе смятана за кандидатка до медал. До този момент тя имаше общо два бронза от шампионати на планетата и подиум в старт от Световната купа, точно през този сезон преди Игрите, тя все още не бе записвала престижно класиране.

В Япония обаче съдбата се усмихва на нашето златно момиче и то отново показва, че има силен фарактер и демонстрира най-доброто от себе си в големите състезания. Прави само една грешка в четирите си стрелби, а очевидно и ваксата на българския отбор сработва и тя прави и забележително бягане, с което спира хронометъра на 54:52.0 минути. След нея на 17,8 секунди е украинката Олена Петрова, а трета, също с една грешка, остава една от най-добрите бегачки в историята на биатлона Уши Дизъл, при това на 19,9 секунди от новата шампионка.

Състезанието безспорно е най-доброто за България в този спорт и много малко не достига да вземем не един, а два медала. Късметът обаче не бе на страната на Павлина Филипова, която завърши четвърта с изоставане от само две стотни от бронзовата медалистка Уши Дизъл.

Какво постигна Екатерина Дафовска в кариерата си:

Родена на 28 ноември 1975 г. в Чепеларе.

Олимпийска шампионка от Нагано 1998 в дисциплината 15 километра.

Два пъти носителка на бронзов медал от световни първенства на 15 километра – през 1995 г. в Антхолц/Антерселва и през 1997-а в Осърбле.

Европейска шампионка на 15 км през 2004 г. в Минск.

Носителка на сребърен медал с щафетата на България от европейското първенство в Лангдорф през 2006 г. и бронзов медал на 7,5 км от на същия шампионат.

Най-успешният й сезон в Световната купа е през сезон 2002/2003 – тогава тя води в генералното класиране допреди Нова година, но в крайна сметка завършва на 4-то място. За този сезон тя постига 4 победи (2 в преследването на 10 км, 1 в спринта на 7,5 км и 1 в индивидуалното на 15 км), и още 4 подиума (2-ро място в масовия старт на 12,5 км и 3 пъти завършва 3-та – на 7,5 км, на 12,5 км и с щафетата). Завършва на 2-ро място в крайното класиране в дисциплината 15 км, 3-та е в спринта на 7,5 км, 6-а е в преследването и масовия старт и допринася България да заема 6-а позиция при щафетите и общо 4-то място в класирането по нации.