Италианският съюз на футболните съдии спря правата на осем рефери заради евентуалното им участие в скандала с манипулираните мачове.

Сред тях са и авторитетни международни съдии като Джанлука Папареста, Доменико Месина, Андреа де Марко и Паоло Талиавенто.

Както е известно прокуратурата в Неапол започна разследване за манипулиране на други 15 футболни срещи, като в центъра на скандала отново е Ювентус. Оказва се, че с помощта на корумпирани главни и странични съдии бившият спортен директор на Старата госпожа Лучано Моджи е манипулирал много повече мачове в полза на Ювентус, отколкото бе известно досега.

По нареждане на Моджи и Фабиани корумпираните рефери са манипулирали мачове в полза на Ювентус и Месина. Освен това съдиите са отслабвали следващите съперници на Юве, като са показвали жълти или червени картони на звездите им в предишния кръг.

Доказателствата са събрани след прослушване на 5000 телефонни разговори и след анализ на картина от въпросните манипулирани мачове.

Общо към 48 съдии и футболни функционери ще бъде повдигнато обвинение за спортна измама. 21 от тях дори ще отговарят и за евентуално членство в криминална групировка.

""/

На мушка на разследващите органи е и дербито Ювентус и Милан 0:0 от 18 декември 2004-а година. Бившият спортен директор на ”Старата госпожа” Лучано Моджи, бившият мениджър на Месина - Мариано Фабиани и реферът Паоло Бетини е трябвало да уредят (манипулират) мача в полза на Юве.

Бианконерите не успяха да победят, но Бетини ги спаси от загуба, като не отсъди чиста дузпа за нарушение срещу Ернан Креспо.

Ако обвиненията бъдат доказани, Милан може да поиска преразглеждане на съдебния процес срещу Ювентус от миналото лято. Росонерите оспорват титлата на торинския гранд от 2005-а година като твърдят, че грандът от Торино е станал шампион с помощта на корумпираните съдии.

Така сега Ювентус е застрашен от нов процес и отнемане на точки за следващия сезон. Както е известно заради главната си роля в скандала с манипулациите през миналата година Ювентус бе наказан с изваждане от Серия и отнемане на точки за шампионата във втора дивизия. Спортният директор Моджи пък бе лишен от правото да работи в сферата на футбола за пет години.

Милан, Фиорентина, Лацио, Сиена и Реджина също пострадаха, но останаха в елита, като техните санкции бяха само отнемане на точки.

Главният разследващ Франческо Саверио Борели очаква документите от прокуратурата в Неапол, за да прецени дали има достатъчно материал за възбуждане на нов съдебен процес срещу Моджи и Ювентус. Със сигурност новият скандал ще се отрази негативно на кандидатурата на Италия за домакинство на Европейските футболни финали през 2012-а година.

Организаторът на Евро 2012 ще бъде определен само след 5 дни (18 април) в Кардиф. Другите две кандидатури са съвместни - Полша и Украйна; Хърватска и Унгария.