Русия победи Холандия с 3:1 след продължения и с класира за полуфиналите на Евро 2008.

Първото полувреме започна с отрикт и нападателен футбол, като леко предимство имаха играчите на треньора Хидинк. Положенията се редуваха пред двете врати, но чисти голови ситуации не се стигна. В 8-та минута Павлюченко засече с глава едно центриране, но не успя да намери холандската врата. В 19-ата Уесли Снейдер се освободи от съперников защитник, влезе в наказателното поле и опита удар, който обаче бе блокиран от Сергей Игнашевич.

След половин час игра Ван дер Ваарт центрира от пряк свободен удар и само сантиметри не достигнаха на Ван Нистелрой да засече топката в руската врата. В 31-ата Андрей Аршавин имаше възможност да открие резултата, но ударът му бе избит от Ван дер Сар в корнер.

В началото на второто полувреме Ван Бастен извади Кайт и Буларуз и пусна на техните места Ван Перси и Хейтинга, но до промяна в играта на холандците не се стигна. В 56-ата минута Андрей Аршавин напредна отляво и центрира към Роман Павлюченко, който засече с крак топката във вратата на Ван дер Сар за 1:0.

След попадението за Русия холандците трудно намираха своя ритъм и не успяваха да надиграят стабилните руски бранители. Единственото чисто положение пропусна Робин Ван Перси, който изпълни пряк свободен удар от границата на наказателното, обаче стреля неточно.

Въпреки всичко "лалетата" успяха да изравнят в 86-ата минута чрез Рууд Ван Нистелрой, който засече с глава центриране на Снайдер, и така се стигна до продължения.

През първото продължение руснаците бяха значително по-активни и пропуснаха отлични положения чрез Аршавин и Павлюченко. Очкваният натиск от играчите на Ван Бастен да решат четвъртфинала в своя полза не се получи.

В 22-ата минута от продълженията Аршавин центрира отляво и Торбински засече топката при задната греда - 2:1 за Русия. Руснаците отбелязаха и трети гол благодарение на Аршавин в 26-ата минута. Нападателят получи пас в наказателното поле от тъч, обърна се и успя да вкара топката във вратата на Ван дер Саар.

Така Русия си осигури място сред четирите най-добри отбора в Европа. В полуфиналите те ще спорят с победителя от срещата Италия - Испания. Холандците, които бяха най-добрия отбор в мачовете от груповата фаза разочароваха своите многобройни привърженици в Базел и заслужено отпаднаха от турнира.