Австрийският политик от крайната десница Йорг Хайдер заяви, че не вижда основания Турция и Русия да участват на Евро 2008. Хайдер е областен управител на австрийската провинция Карития, а в миналото е бил обвиняван за пронацистки симпатии. Неговата партия бе партньор в управляващата коалиция на Австрия от 2000 до 2006 година. През 2000 година пък действията му предизвикаха дипломатически санкции за Австрия от различни страни от Европейския съюз.

"Чудя се какво общо с Европа имат тези две нации?", попита Хайдер в типичния си стил.

Русия и Турция са сред полуфиналистите на футболното първенство на Стария континент. Хайдер коментира именно възможността тези страни да се изправят на финала на Евро 2008.

"Може да продължат и да спечелят купата, но за турците вратата към Европа трябва да остане затворена. Не вярвам, че Турция ще може да приеме европейските норми и културата. Корените й са твърде различни, не можем да се преструваме, че не е така", заяви Хайдер по повод амбициите на турската държава да се присъедини към Европейския съюз.

Същевременно Хайдер обяви, че е изгубил интерес към първенството след отпадането на неговите фаворити Австрия и Италия. Ексцентричният политик сравни вратаря на италианския национален отбор Джанлуиджи Буфон със своя италиански колега Роберто Марони - настоящ вътрешен министър на Италия, който пък е известен с поддържането на антиемиграционна политика.