Оцелелите фенове от трагедията в Абиджан, Кот Д'Ивоар, обвиниха полицията, която според тях е провокирала паниката със сълзотворен газ и не е оставила пространство на хората. В резултат на това най-малко 22 души загинаха, а други 132-ма бяха ранени преди световната квалификация от зона Африка срещу Малави.  

Стадионът е бил препълнен и голямото струпване на хора е довело до трагичния инцидент. Стена на една от трибуните се срутила, което предизвикало паника в тълпата.      

"Виждахме как хората падат от горните редове. Паника беше създадена от охраната, която хвърли гранати със сълзотворен газ по нас. Не знам защо ни обстрелваха", заяви Диарасуба Адама, който е бил на стадиона по време на трагедията.   

В същото време организаторите на Световното първенство, което ще се проведе през следващата година в Южна Африка, заявиха пред националната телевизия на страната, че инцидентът от последната квалификационна среща между Кот Д’Ивоар и Малави няма да се повтори и стадионите в ЮАР не са обект на риск за туристите и феновете, които възнамеряват да посетят страната по време на първенството.