На 22 май в Мадрид един срещу друг ще се изправят Байерн (Мюнхен) и Интер във финален мач от Шампионската лига. Треньорите на двата отбора Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо са добри приятели още от времето, когато португалеца е бил помощник на Ван Гаал в Барселона. В интервю за германският вестник "Sport Bild" наставникът на баварците разкзва любоитни неща от времето, когато е работил с един от най-добрите треньори в момента.  

"През първата ми година в Барса трябвше да съм спортен директор. Но Боби Робсън спечели трититли: КНК, Примера и Суперкупата, и много изненадващо президентът Нунес каза: "Вие трябва да поемете отбора". По това време Моуриньо трябваше да изпълнява ролята на скаут, но той не се съгласи с това решение. Тази реакция ме впечатли. "Харесвам, когато някой не е съгласен с мен. Вие може да сте мой асистент", казах му аз и го взех за помощник", спомня си Ван Гаал.

"През първите три месеца Моуриньо много ми помогна, защото испанският ми не беше добър. Той анализираше предстоящия съперник за мен. Той взе задачата насериозно. За да е точен, носеше бележките си у нас. Беше скромен, харесваше ми да гледам как се развива, как става личност. Знаех, че може да ми помогне, защото работеше със страст", заяви още треньорът на Байерн.

Според Ван Гаал пътищата са им се разделили, защото е бил много строг с помощниците си, а също така Моуриньо е искал да се развива. "При мен трябваше да тренира, както аз искам. Помощниците трябва да ме слушат. Ако не го правят, побеснявам. Крещя им като на играчите. Съжалявам, но това съм аз, така се работи с мен".

Холандецът заяви, че с Моуриньо често се чуват и си изпращат sms-и по повод различни успехи.

"Той тренира, за да спечели. Аз тренирам, за да играя красив футбол и за да спечеля. Моят път е по-труден. След толкова много победи като треньор му порасна работата и няма да иска да работи пак за мен, но може би аз ще му стана помощник".