"Най-накрая Корнелия Нинова призна, че е знаела, че просто се заобикаля забраната, наложена от НС за износ на оръжие към Украйна." Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред bTV.

„Ако Народното събрание ви каже: недейте да продавате оръжие на Украйна и даже това се случва по ваша инициатива. И вие инициирате това да се случи, както е било по предложение на Корнелия Нинова (бивш министър на икономиката в кабинета „Петков“), а вие казвате, че през трети държави сте правили този износ, сигурно нещо не е наред“, подчерта Стоянов.

Той коментира, че има някои странни съвпадения.

„Не знам дали са във връзка с така коментираната информация в статията на "Ди Велт", но едно много интересно нещо е, че точно на 28 април, когато бившият премиер е в Украйна, у нас се случва нещо странно, нещо извън всички правила. А именно за една нощ се вади разрешително за износ към Румъния. Това се случва в разрез с всички правила на комисията и по личните указания, разбира се, на министъра на икономиката и по конкретно на началника на кабинета му - Калоян Методиев с натиск върху експерти“, обясни той.

Стоянов обясни, че има документи за това.

„Те са в комисията. Няма закононарушение, като се изключи начина, по който е издадено разрешителното и как са били проверени документите. Надявам се, че са били наред, но по принцип правилата са 5 дена преди вземане на решение всички документи се представят, за да може експертите от всички ведомства да се запознаят с тях и да ги проверят и тогава се издава разрешително на редовно заседание“, каза служебният министър на икономиката.  

Вижте целия разговор във видеото.