Никола Стоянов е роден през 1976 г. в София. Завършил е 91 Немска езикова гимназия и „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”. Притежава опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.

В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции.

В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“. През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

Никола Стоянов беше шеф на борда на ВМЗ-Сопот, беше назначен есента на миналата година от предишния служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

В началото на юни лидерът на БСП Корнелия Нинова смени цялото ръководство на държавното оръжейно предприятие с мотива за лоши финансови резултати, който Стоянов обяви за несъстоятелен. Сега той ще замени Нинова начело на Министерството на икономиката.