Малко вероятно е, ако поискаме тези фирми, на които дължим над милиард, да се съгласят да продължат да ремонтират пътната ни мрежа.

Това каза регионалният министър Гроздан Караджов за казуса с АПИ и парите за пътища, който беше отложен в НС за следващата седмица.

„За да стане по-бързо като компромис, се съгласих да бъдат трансформирани средства от други части на бюджета с изрично обещание, че сега, през юни, ще бъдат добавени при актуализацията на бюджета. Тоест това решение в Народното събрание не е мое хрумване и самоинициатива, то е анализ на коалицията, след което той е бил представен на всяка една от групите от коалицията“, добави той и обясни, че е отишъл при премиера с 3 варианта за разрешаване на казуса с АПИ.

„Аз отидох заедно с моя заместник-министър, който отговаря по пътищата при министър председателя в МС, който беше с двама свои съветници. Там дойде и министърът на финансите със своя заместник-министър. С 3 варианта отидох. И единствено в третия вариант се предвиждаше Народното събрание да се произнесе и по този въпрос“, добави Караджов.

Той обясни, че договорите са изцяло законни и никой не е оспорвал законността им.

Всичко по договорите е изрядно. Само възлагането е неизрядно, което е 4 пъти по-голямо, обясни още Караджов.

„Аз съм напълно съгласен възложените допълнително на пътните фирми ремонти да минават през всякакъв контрол, нека дори всяко плащане да става с разрешение на някакъв контролен орган. Но да се твърди, че договорите са незаконни, след като те са по процедури с обществена поръчка и по тях се работи вече пет години, не е редно. Възлагането на допълнителни дейности от страна на ГЕРБ е незаконно, но ние трябва да разсечем този възел“, каза още Караджов.

Сред фирмите, на които трябва да бъде разплатено, вероятно има такива получили пари по инхаус процедури, добави той. 

Караджов коментира темата с БНБ и заяви, че подкрепя Каримански и че и двамата кандидати са отговорили на всички нападки. 

Днес стана ясно, че Андрей Гюров оттегля своята кандидатура от битката за БНБ.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!