Превозвачи и пътно-поддържащи фирми излязоха на протест с тирове пред сградата на парламента.

Разбити мантинели, недовършен ремонт и постоянна опасност от свличане на камъни - така изглежда натовареният път София - Самоков.

Ако минавате през тази отсечка, бъдете изключително внимателни, защото има срутище, което стои с месеци и движението е еднопосочно.

На компрометирания участък не се работи. Причината - депутатите трябва да осигурят милиони за пътна поддръжка. Липсата на пари за ремонтите провокира протест.

Недоволството блокира за часове движението пред парламента, а към строителите се присъединиха и шофьори на тежкотоварни камиони.

При недоволните дойде регионалният министър и обяви, че остава до тях, докато Народното събрание не отблокира плащанията към Агенция "Пътна инфраструктура".

„Републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ. Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Ние нямаме инструмент, с който да ремонтираме нито една дупка“, заяви регионалният министър.

Пред протестиращите премиерът Кирил Петков пое ангажимент, че ще има ясен механизъм за контрол по разходването на средствата. Недоволните се срещнаха и с депутатите. След часове на преговори до решение така и не се стигна.

От Камарата на автомобилните превозвачи заявиха, че регионалният министър, „не е направил нищо за поддръжката на пътищата“, а от браншова камара „Пътища“ обявиха национален протест следващата седмица.

Как регионалният министър ще отговори на заканата за национален протест и защо милионите за пътища станаха заложник на избора за шеф на БНБ - Гроздан Караджов ще бъде събеседник на Мария Цънцарова в "Защо, г-н министър" в неделя, веднага след централните новини.