„Има достатъчно причини за промяна в Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред Мария Цънцарова в „Защо, господин министър?“

По думите му при строежа на газопровода „Балкански поток“ „има достатъчно много нередности и необясними факти. Които не могат да бъдат обяснени рационално. Съответно, когато нещо не може да бъде обяснено рационално. Означава, че има нещо отзад. Това нещо отзад най-често се нарича корупция“.

„Това е, така меко казано, прекрасно минало и наследство относно задлъжнялостта на една компания, която все още не може да изплати един интересен проект. Цената е платена - добра или лоша - много лесно може да се сравни с други инфраструктурни проекти. Проблемът обаче остава и проблемът е, че изплащането на тази инфраструктура зависи само от един единствен доставчик и той е „Газпром“. Също така гаранциите по изплащането, тоест ако не тече природен газ по тръбата и ако не се спазват добри отношения, също са издадени от компанията майка. Съответно начинът на сключване на този договор показва доколко е спазен интереса на България“, каза Николов.

Очакват се резултати от проверки в „Булгартрансгаз“

Енергийният министър коментира и информацията, че член на борда на „Булгартрансгаз“ е получил джип като подарък от фирмата, построила газопровода. Става въпрос за съпруга на пиара на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която наскоро беше арестувана. Според него важен в случая е въпросът защо му е бил направен този подарък. 

„От известно време се получават обвинения и спекулации относно политическа метла и така нататък. Лично аз няколко пъти казах, че смятам, че има достатъчно разумни хора, когато са оставени да работят свободно, те може да работят добре. Фактът, че дори конкретният човек, който цитирате, е в управителен орган на това дружество, мисля, че ясно показва дали е имало политическа метла или не. Но оттук нататък Българският енергиен холдинг разполага с достатъчно висок експертен потенциал да извърши конкретните проверки и да вземе съответните решения, когато е необходимо и след детайлна проверка“, заяви Николов.

Самият той не е предприел нищо в този случай, защото „мисля, че времето на единоначалието мина и се надявам да е така“, а и той като министър не може да предприеме законово стъпки за смяна в ръководството на „Булгартрансгаз“, защото те са в прерогативите на БЕХ и се одобряват от КЕВР. 

„Това, че нещо не е публично към момента, не означава, че не тече проверка. Когато има резултат, ще разберете“, каза Николов.

„Електричеството за бизнеса в България е сред най-евтините в ЕС“

„Произведената електроенергия в България расте с чувствителен темп. Ако говорим за цените на електроенергията, в крайна сметка, за бита цените остават непроменени, а за бизнеса са на едни от най-ниските нива в Европейския съюз особено след изплатените компенсации“, категоричен е Николов. 

„От дружествата от Български енергиен холдинг и от цялата енергийна система и от държавния бюджет с решение на Министерски съвет в края на предходната година ще бъдат изплатени компенсации в размер на над 4,100 млрд. лева. Тоест с думи прости за 5 месеца - 4 милиарда. Това е 3% от брутния вътрешен продукт обратно в икономиката. Ако някой може да направи аналогично сравнение с която и да е държава членка в Европейския съюз, която е компенсирала бизнеса си, индустрията, операторите, за да не повишават цените и така нататък с 3% от брутния вътрешен продукт, нека каже как са го направили“, каза енергийният министър.

 „Няма основание за промяна на цената на тока за бита“

„Цената за бита остава регулирана и тя се решава от КЕВР. Съответно какво решение ще вземе КЕВР е абсолютно право на регулатора. Но няма причина да се очаква повишение на цената на тока за битовите потребители в България към момента“, каза енергийният министър.

За цената на газа

Цената на природният газ „зависи от динамиката на пазара. В рамките на пет дни цената се повиши от 70 до 350 евро“. В момента има известна успокоение на пазара, но каква цена ще бъде предложена за одобрение в КЕВР от 1 април, „ще го съобщи „Булгаргаз“, когато дойде конкретният момент, защото всеки ден цените се променят“.

„Цената на електроенергията и цената на природния газ в конкретика е пряко зависима от войната“, заяви Николов и не поиска да направи прогноза за нея, за да не „дава подвеждаща информация“.

Ще плащаме ли синьото гориво в рубли, както поиска Путин?

„Подобно искане официално не е постъпвал нито в „Булгаргаз“, нито в „Булгартрансгаз“ към момента, нито в Министерство на енергетиката, нито в Български енергиен холдинг“, каза Николов. 

„Ако въпросът е дали при потенциален проблем има риск мениджмънт план, който да реши този проблем, отговорът е „да“ и винаги ще се работи по такъв, когато президентът на Русия. Има подобно изказване. Съвсем логично е да се търсят решения в тази посока“, заяви Николов, но отбеляза, че това не означава, че страната ни ще плаща с руска валута за синьото гориво. 

Ако ЕС вземе решение да не се плаща газа с рубли, „България е част от Европа, след като се наложат определени санкции и след като е взето колективно решение, естествено, че България ще спазва това колективно решение“, каза енергийният министър.

Ако Русия спре кранчето на природния газ, какво правим?

„Имаме конкретни разговори с контрагенти, които са по втечнен газ. Продължават разговорите с всички възможни контрагенти от Египет, от Либия от щатите и в следващата седмица имам две срещи по тази тема с контрагенти, с които обсъждаме капацитети в Гърция в Турция за междусистемна свързаност“, каза Николов. 

Енергийният министър обаче отбеляза, че това не са решения, които биха могли да влязат в сила от утре, ако спрат доставките от „Газпром“.

„Ако това бяха решения, които можеха да се случат от утре, Европа отдавна щеше да е спряла доставките на руски газ към Европа“, каза Николов.

„Ако газът от Русия спре утре, първото нещо, което ще се направи, ще се наблюдават количествата, които са налични по други договори. След това ще се увеличат количествата на внесен втечнен газ в България и ще се наблюдава кои са ключовите и критични дружества, които трябва да продължат да бъдат захранвани. В момента поради това че приключва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне драстично. Съответно има време, в което допълнително да бъдат разгледани детайлите на съществуващите договори“, каза енергийният министър.

По думите му е можело вече да бъде увеличен капацитета на хранилището в Чирен, но чак сега се правят постъпки за това. 

Ще има ли нов договор с Русия за газа или ЕС ще преговаря за всички членки?

Според енергийния министър вицепремиерът Асен Василев е имал предвид със своето изказване за договора с „Газпром“, че „в тази обстановка, тоест по време на война“, не могат да се провеждат преговори с Русия.

Дали Европа ще преговаря от наше име, „това е една от възможностите и естествено, че когато говорим за природен газ обемите са най ключовото нещо, което влияе върху цената. Когато се преговаря от името на целия Европейски съюз, съответно, когато обема е значително по-голям и постигнатата цена ще е много по-добра. Това зависи от решение на Европейския съюз“, смята Николов.

А що се отнася до цената, която ще плащат държавите членки и дали тя ще е еднаква, „това все още предстои да се обсъжда, но според мен следва да бъдат взети под внимание доста специфики. Не трябва да се забравя, че България е с най-ниска покупателна способност в целия Европейски съюз. Съответно при възможност България да продължи да получава природен газ на доста по-добра цена, мисля, че трябва да има право да се възползва от това нещо“, каза Николов.

„Когато се обсъждат подобни идеи, първото нещо, което направихме и България е инициатор на тези дискусии е да се покаже инфраструктурата и възможностите за диверсификация. Така че се надявам и мисля, че всички детайли ще бъдат взети под внимание“, каза енергийният министър.

Проверка и за ПАВЕЦ „Чаира“

Аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ не застрашава националната сигурност, но ако централата е работела, цената на електричеството у нас е щяла да бъде по-ниска с няколко процента, каза енергийният министър. 

Според него има много въпроси около извършеният ремонт на генератора на ПАВЕЦ „Чаира“. 

„Първо, много странно е избран подизпълнител. Второ, защо не присъства компания с най дълбока експертиза? Трето, нивото на експертиза на подизпълнителите. До ден днешен проджект мениджърът на конкретния огромен ремонт, който се случва, не е в България, а във Виена“, коментира Николов.

„Съвсем случайно конкретната компания, която има най-дълбока експертиза, тъй като когато построиш нещо, знаеш как си го правил и съответно може да извърши рехабилитация по най-професионалния начин, конкретната компания, за съжаление, не присъства в тази процедура и остава въпросът защо“, каза енергийният министър.

„Там има европейски средства, събира се информация и ще бъде решено къде да бъде предоставена“, заяви Николов в отговор на въпроса дали ще сезира за случая Европейската прокуратура.

Енергийният министър се обяви за строежа на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ вместо реализацията на АЕЦ „Белене“.

Вижте целия разговор във видеото.