Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази година и най-евтиното гориво. Успяхме до голяма степен да наваксаме изоставанията, дори и да ги надминем, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в "Защо, г-н министър?". 

"Ние сме доставили с 35% повече дърва тази година, но въпреки това има места, които не са задоволени. Ще достигнем 200%, но друг е въпросът дали сега е най-благоприятното време, защото някак си е по-добре летните месеци да се използват за това, а не зимните", добави той.

 

Земеделският министър бе категоричен, че държавата на практика не добива пряко дървесината. "Миналата година са направени търгове към частни фирми, които я добиват и тази година понеже цената на традиционните горива - токът и газът отидоха в небето, всички на практика, които можеха да минат на дърва, го направиха", уточни Гечев.

 

По думите му нуждите на дърва са скочили три пъти, защото най-големият доставчик е бил Русия, а дърводобивът от там е спрял. 

 

Според него и психозата на хората е допринесла, защото много хора са започнали да се презапасяват.

“Ние нямаме никакъв контрол върху това какви дърва се заявяват и кой злоупотребява. Ние задоволяваме нуждите по списъци, които кметовете ни дават. Намирали сме редица нарушения. Над 17 000 проверки на седмица правим, за да може да се контролира процесът и да няма кражби”, уточни той.   

Гечев подчерта, че държавата продава на ниски цени дървата, за да може да контролира цените и хората да купуват по-евтино дърва. 

Повече гледайте във видеото.