За да получат обещаните от държавата безплатни дърва, хората от наводнените у нас села трябва да плащат, показа проверка на bTV. Защо се случва това - потърсихме отговор от служебния министър на земеделието Явор Гечев.

В Каравелово 5 кубика от безвъзмездните дърва струват 10 лева и 50 стотинки, а в Богдан – 40 лв. за кубик. В цената влизат разходи за транспорт и рязане, които са задължителни.

Жители на селото казват, че нямат пари за дърва. Необходимо е да платят както за транспорт, така и за кубик.

Държавата възлага отговорността на местните кметове и очаква те да разпределят дървата. Служебният министър отказа да коментира решенията им.

„Ако поискат помощ от нас като Министерство на земеделието и горското стопанство за дейности, които можем да извършим, за да намалим тази цена или каквото може допълнително да помогнем, ще се отзовем“, посочи министър Гечев.

Той коментира, че държавата дава безвъзмездно дърва, а ще се предприемат и следващи стъпки, които обаче все още не могат да се оповестят. „От мъката на хората не се печели и ако изискат допълнителна помощ като резачки, хора и транспортни средства, то ще получат такава от нас“, каза още министърът.

Той допълни още, че не може да каже колко общо е дървеният материал. Предстои да се направи проверка.