Миналата седмица парламентът изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една от темите беше как държавата помага на засегнатите след потопа села в Карловско. Една от помощите е раздаването на безвъзмездни дърва. bTV провери колко струва един кубик "безвъзмездни" дърва и колко е количеството им.

Преди два месеца по време на бедствието тонове дървесен материал и наноси блокираха три карловски села. След това стана ясно, че дървата ще бъде раздадени на пострадалите жители на селата.

Кой раздава дървата и наистина ли са безплатни за хората? От Държавно горско стопанство - Карлово обясниха, че носят отговорност само за дървата в обхвата на горите, а за тези свлекли се в пострадалите села отговорност носят кметовете.

„Ние само помагахме, първия месец след потопа да съберем с нашите камиони дървесината в указаните места. Там сме я транспортирали, оттам нататък местните структури си решават как да си разпределят дървесината“, заяви директорът на Държавно горско стопанство – Карлово Златю Кличев.

На стадиона в с. Богдан се складира дървеният материал след потопа. Колко дърва има и само те ли са ще попитаме кмета. От отговорите му не стана ясно, но дърва има обаче не за всички. Жители на село Богдан разказват, че въпреки обещаните безплатни дърва, днес картината е различна.

Държавата казва, че предоставя дървата безвъзмездно, а кметовете разпределят по списъци на най-нуждаещите се. Дървата били безплатни, но за транспорт и рязане трябва да се плати по 40 лв. на кубик. Това се е решило на общо събрание казва кмета на Богдан.

Обяснете ни тогава, защо един кубик дърва струва 40 лв.?

Кметът на село Богдан Христо Иванов: Има си горива, има си разходи, има си транспорт, има си товари и така.

Нали държавата казва, че те са безвъзмездни?

Те са безвъзмездни държавата не ги таксува.

Плащат се на фирми, на превозвачи, на камиони...

Фирми, превозвачи и камиони не участват в разпределението на дървата. 

Като се плати за транспорта, как се докарват?

Ако може да уредите вие безплатен транспорт, обадете се ще се възползваме от тази работа.

Т.е. има или няма транспорт?

На гръб предполагам няма да може да ги пренесете.

Отказвани ли са дърва на хора, които не искат да им се носят дървата и да им се режат, а да сами могат да си ги нареждат.?

Не, няма такъв отказ на такива хора. На глупави въпроси не ми се….

В Каравелово и Слатина цената за 5 кубика дърва е 10,50 лв. Тарифите за превоз и нарязване са различни

„Купих си. Дървата са безплатно, но резачът и превозът станаха по 20-25 лв. на кубик“, разказва един от жителите.

Дворът на старото училище в Каравелово вече е склад за дърва. От тях могат да си вземат само пострадалите от бедствието.

„Да има достатъчно дърва. Безвъзмездно се дават. Плаща се превозният билет. Фактически се плаща по 1,50 лв. плюс 3 лв. превозен билет или за 10,50 лв. по 5 кубика на къща давахме на абсолютно цялото население“, заяви кметът на селото Славка Червенкова.