Доставки на дърва за огрев без документи с участието на горски служител. След сигнал до bTV, Марин Николов тръгна по следите на незаконната дървесина.

С помощта на местния горски фирма докарва дървата пред дома на Елена в село Окол край Самоков. Доставени без документи на цена от 140 лв. на кубик.

„Аз извадих парите, платих 2100 лв., те не ми дадоха документ. Горският, аз му казах така – очаквах да се върнете и да ми дадете документ за дървата. Но той каза, той документът е у шофьора, аз какво мога да направя. Тръгнаха си заедно“, разказа Елена Илиева.  

Дървата са немаркирани. Жител на селото сигнализира на Регионалната дирекция по горите. Инспекторите конфискуват стоката и дават случая на МВР.

„Установихме на 2 адреса – няма превозен билет и не беше маркирана по съответния ред. Това е знак, че дървесината е незаконна. Най-вероятно от незаконна сеч“, каза Николай Николов, зам.-директор на регионалната дирекция по горите.

Елена обясни, че са й върнали парите.

По телефона горският каза за bTV, че само довел фирмата с дървата. Името й не споменава, но опитва да я защити.

- Хората казаха, че вие сте им върнал парите след това.
- Аз не съм им върнал парите, фирмата им върна парите, разказа Стефан Ангелов.

- Дървата наистина ли са нямали документи?
- Те са имали документ, просто не е имало сега в шофьора документ. Фирмаджията върна парите и бил уволнил шофьора и така.

Ролята на горския в доставката на незаконни дърва се изяснява, заяви директорът на ресорното Югозападно държавно предприятие, Дамян Дамянов.

„Неприятен случай в разгара на снабдяване на населението с дърва. При условие, че наш служител участва в цялата тази ситуация, той ще си понесе отговорността, стига да бъде доказано. Трябва да бъде изяснено от разследващите, а съответно ние ще вземем мерки съгласно Кодекса на труда и етичния кодекс“, съобщи Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

От горския сектор призовават гражданите да сигнализират при съмнения за незаконна дървесина. Според Дамянов дърва има достатъчно и обясни в кубици:
 
„Разчетите са ни за около 300 000, при условие, че средно годишно е за 150 000 -  изключително засилено търсене“.