Криза с дървата за огрев има и в северозападна България. Цените вървят нагоре, а за доставката хората чакат с месеци.

В северозападния регион дървата - метровки струват 140 лв. за кубик, а нацепените - 170 лв. Чака се с месеци , а ситуацията се усложнява допълнително, когато вали дъжд и камионите не могат да влязат в сечищата. 

Емил Антонов е успял да осигури половината от дървата за зимата, но ги е купил още пролетта срещу 90 лева за кубик. Трябват му още още шест, за да посрещне зимата без притеснение. Освен че цената е по-висока, се чака много, защото доставчикът обяснил, че не смогва с поръчките.

„Метровини са на 120 лева, вече минаха два месеца, чакам, но той няма вина, защото има много хора. Каза, че не обещава кога може да ги докара“, разказа Емил. 

Дърва
Снимка: bTV

„Осем лева плащаш на резач, десет лева на цепач, а пък ако не можеш и си немощен, и да ти ги вкарат и да ги нарежат, кубикът отива към 140-150 лева“, каза още той. 

В близкото село Моравица хората имат алтернатива. Горското предоставя сечище, но домакинствата трябва сами да добият и приберат дървата. Тази година заради високите цени списъкът с желаещи е два пъти по-дълъг от миналата.

„Около 25 лева е цената на тънките, 36 лева - на дебелите, средно около 30 лева на кубик. Предвид цените на дървата, които вече гонят 140-50 лева в нашия край, и цените на тока и газта, нормално е да има по-голям интерес“, каза Росен Ценов, кмет на село Моравица. 

Емил Антонов пресмята, че отоплението за сезона ще му струва две пенсии и половина. Надява се зимата да бъде по-мека.

По думите на омбудсмана Диана Ковачева цените на дървата са се учеличили с близо 100% от месец май. Има голямо поскъпване и няма дърва, а в същото време добивът на дърва е увеличен с 10%. Според нея може да става въпрос за спекула.