Нашите усилия са насочени към провеждането на честни и прозрачни избори, каза служебният министър на електронното управление Георги Тодоров в „Защо, господин министър“.

„Доверието в изборите е такова, каквото всички ние като държава – в лицето на ЦИК, на изпълнителната власт и на политическите партии, го представим на гражданите. Нашите усилия са насочени към това изборите да бъдат прозрачни и честни. Вероятно обаче народните представители (с промените в последния момент на изборното законодателство – б.р.) са били водени от идеята, да се повиши доверието чрез създаването на тази нова разпоредба за видеонаблюдението“, каза той.

Служебният министър на електронното управление коментира темата за машинния вот и опита на някои партии да оспорят резултатите от този вид гласуване. „Досега не съм прочел, не съм видял, не съм установил нито една официална жалба от която и да е политическа партия срещу резултата. Мисля, че това е показателно, че реални действие срещу резултатите – били те на хартия, от машина или смесени, няма“, отбеляза той.

Според него машините и хартиените бюлетини ще дадат право на хората, да изберат по какъв начин да гласуват. Всичко останало по удостоверяване на кода, което е ангажимент на Министерство на електронното управление по Изборния кодекс, ще бъде изпълнено в срок, прозрачно и безпристрастно. Защото е важно да се удостовери, че изборите не са манипулирани, подчерта още Георги Тодоров.

„Чудим се още какви мерки да предприемем, за да бъдат изборите още по-прозрачни, по-видими и по-достъпни за всички партии, НПО-та, международни наблюдатели и т.н.“, обясни още той и уточни, че ще се работи бързо и денонощно, за да се спазят всички срокове, определени от ЦИК.

Служебният министър на електронното управление отказа да анализира решенията на ЦИК и подчерта, че държавното ведомство се съобразява със законите. „Щом съдът е решил, че има нещо нередно в решението на ЦИК, вероятно колегите от избирателната комисия ще вземат аналогично, подобно или напълно различно решение“, каза той.

Георги Тодоров призна, че видеозаснемането на изборите е едно голямо предизвикателство към изпълнителната власт. „Последните изменения на Изборния кодекс вменяват на Министерски съвет техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането. Всички трябва да са наясно, че такова нещо в Европа няма – може би единствено в Русия. Представете си предизвикателството да имаме телевизия с близо 12 000 канала, които да излъчват едновременно“, каза още той.

Служебният министър на електронното управление подчерта, че въпросното видеонаблюдение ще започне след края на изборния ден – то касае единствено наблюдението на процеса по броене на бюлетините. Тепърва обаче ще се провежда обществена поръчка за набавянето на устройствата за наблюдение и заснемане, каза още той.

„В сряда ще бъде разгледана и надявам се одобрена план-сметката за това видеонаблюдение и видеозаснемане. Едва след това ще възложим на „Системен интегратор“ да проведе обществената поръчка“, уточни министърът. Той очаква това да стане в съкратени срокове, които са определени от закона и съгласно правилата.

От думите му стана ясно още, че устройства за наблюдение и заснемане ще има във всички секции, но там, където няма интернет покритие, няма да може броенето на бюлетините да се гледа в реално време. Броенето обаче ще бъде записано и ще може да се прегледа на следващия ден.

Вижте какво още каза той във видеото.